Čína slibuje reformu pracovních táborů. Zatím bez výsledků

Peking - Čínská vláda už půl roku slibuje reformu pracovních táborů, které se plní hlavně kritiky režimu. Výsledek ale zatím není vidět. Vláda v jihočínské metropoli Kuang-čou teď oznámila, že do konce roku tábory zavře a všechny odsouzené propustí. Bojovníci za lidská práva ani bývalí političtí vězni ale reformám příliš nevěří.

Experti reformy a uzavírání táborů vítají. Byly podle nich ideálním nástrojem k zneužívání moci. „Řešení tohoto problému neznamená, že v Číně bude svoboda. Ale přinejmenším skončí tento druh týrání,“ uvedl politolog Čang Čchien-fan. Ti, co pracovní tábory sami zažili, chystaným reformám příliš nevěří. „Reformy jsou dobré, ale nezveřejnili, jak je chtějí dělat. Oni to totiž nevědí. Jde o líbivou frázi. Plán neexistuje,“ upozornila aktivistka a bývalá vězeňkyně Cchao Šun-liová.

Systém pracovních táborů vznikl v Číně v padesátých letech k vymýcení kontrarevolucionářů a třídních nepřátel. Umožňuje policii poslat lidi na nucené práce bez soudu až na čtyři roky. Dnes se hodí k potrestání drobných zločinů a kritiků režimu. Odhaduje se, že ve 320 převýchovných táborech pyká asi 200 tisíc vězňů.

Systém přežívá 60 let i proto, že vláda vidí v táborech účinný nástroj k udržování stability společnosti a udržení se u moci. Nemusí aktivisty a své kritiky dlouhodobě tahat po soudech. Může se jich dočasně zbavit prakticky ze dne na den. Reformy jsou tedy vítané, většina lidí jim ale příliš nevěří.

Čínská vláda slibuje reformu pracovních táborů (zdroj: ČT24)