Keňská armáda při zásahu proti teroristům asi udělala řadu chyb

Nairobi - Za zřícení části nákupního centra Westgate v Nairobi mohou nejspíš keňští vojáci. Při zásahu proti teroristům, kteří tu během čtyř dnů pozabíjeli 67 lidí, používali ruční granátomety. Právě ty mohly statiku budovy narušit, prohlásil podle agentury AP vysoký keňský vládní činitel, který si nepřál být jmenován. Keňský ministr vnitra dnes na tiskové konferenci také sdělil, že v souvislosti s útokem je vyšetřováno osm zadržených lidí. Okolnosti zásahu se nadále vyšetřují a panuje kolem nich řada nejasností.

Agentura AFP citovala jednoho z účastníků zásahu proti teroristům, který tvrdí, že se útočníci schovali v trezorové místnosti v prvním patře centra a armáda pak proti nim použila přenosnou protitankovou zbraň Carl-Gustav ráže 84 milimetrů. Dva výstřely trezor zcela zničily a projektily, které dokážou prorazit silný pancíř obrněných vozidel a jejich vnitřek pak zapálí, vyvolaly požár. Z ukrytých teroristů, jejichž počet není znám, prý nic nezbylo.

Na luxusní nákupní centrum Westgate Mall v Nairobi islamisté zaútočili s pomocí automatických zbraní a granátů v sobotu, kdy byly v budově stovky lidí. Středisko pak komando deseti až 15 ozbrojenců drželo s neupřesněným počtem rukojmích až do úterý. Podle vlády během celé doby přišlo o život 61 civilistů, šest příslušníků bezpečnostních sil a pět teroristů. Somálské islamistické hnutí Šabáb, které se k útoku přihlásilo, ale ve středu tvrdilo, že zemřelo 137 rukojmích a za jejich smrt mohou vládní síly. Protože prý nedokázaly komando Šabábu porazit, použily proti němu nějaký plyn, a aby „zakryly svůj zločin“, postaraly se o zřícení budovy. Trosky tak pohřbily důkazy a všechna rukojmí. Vládní mluvčí Manoah Esipisu vzápětí toto tvrzení rozhodně popřel. Trval mimo jiné na tom, že se horní patra centra Westgate zřítila kvůli požáru, který založili teroristé.

Zřícená část nákupního centra Westgate v Nairobi
Zdroj: ČT24

Panuje však přesvědčení, že odpor útočníků ukončil právě kolaps části objektu; při tom mohla část rukojmích přijít o život. Pitva těl nalezených pod troskami ukáže, zda zemřeli při zřícení budovy, nebo je předtím zavraždili teroristé.

Zdroje z keňských bezpečnostních sil podle BBC potvrdily, že si útočníci v nákupním centru týdny před přepadením pronajali obchod. Proto měli přístup k servisním výtahům, takže si mohli do objektu nepozorovaně přesunout dostatečné zásoby zbraní a munice.

Úřady po ukončení osvobozovací operace sdělily, že zadržely 11 lidí podezřelých z účasti na přepadení Westgatu. Ministr vnitra Joseph Ole Lenku dnes novinářům upřesnil, že tři osoby byly mezitím propuštěny a ve vazbě zůstává osm zadržených.

Šabáb vražednou akci ve Westgate zdůvodnil jako odvetu za účast keňské armády v intervenci proti islámským milicím v Somálsku, které proto považují Keňu za válečnou zónu a její obyvatele za nepřátele. Vůdce Šabábu Ahmed Abdi aw-Mohamed Godane v prohlášení, zveřejněném ve středu na internetu, Keni pohrozil válkou. „Odvolejte své jednotky (ze Somálska), nebo se připravte na dlouhou válku, krveprolití, ničení a evakuace,“ uvedl. Lenku dnes ale uvedl, že Keňa hrozbám neustoupí a své vojáky ze Somálska nestáhne.