Gaza možná dostane z Izraele stavebniny, stačit to ale nebude

Jeruzalém - Izraelská vláda hodlá zmírnit blokádu pásma Gazy. Na území by se mohl po šesti letech začít znovu dovážet stavební materiál, který patřil mezi nedostatkové zboží. Oficiální kanály nahradilo pašování tajnými tunely z Egypta, letos v červenci se ale situace zhoršila, protože egyptská armáda mnoho ilegálních cest mezi Sinajem a Gazou zablokovala.

Pásmo Gazy ale podle Palestinské stavební unie potřebuje denně čtyři až pět tisíc tun cementu, víc než 10 tisíc tun štěrku a 500 tun oceli. Obchodníci proto materiál do země dostávali ilegálně - pašeráckými tunely z Egypta. Riziko si ale nechali náležitě zaplatit. Letos v červenci ale egyptská armáda řadu z používaných tunelů mezi Sinajem a Gazou odřízla. Kvůli tomu se prakticky okamžitě zastavila řada rozestavěných projektů a tisíce dělníků neměly práci. Stavebnictví je přitom v Gaze významným zdrojem obživy - na dodávkách materiálu závisí až 30 tisíc pracovních míst.

Izrael zablokoval hraniční přechody poté, co se v červnu 2007 zmocnilo Gazy islamistické hnutí Hamas. Na zakázaném seznamu dodávaného zboží se kromě zbraní objevil i stavební materiál jako cement nebo ocel, protože se židovský stát bál, že by ho radikálové mohli použít k výstavbě bunkrů.

Izraelská vláda se proto rozhodla, že blokádu hranic zmírní, chce ale mít nad dodávaným zbožím kontrolu. Materiál se tak bude dodávat přímo do rukou soukromých investorů. Množství, které dokáže Izrael přes hranice dodat, podle odborníků zdaleka nepokryje potřeby místního trhu. Poptávka je totiž proti nabídce víc než dvojnásobná.

Reportáž Lucie Müllerové (zdroj: ČT24)