Obama: V pronásledování teroristů budeme pokračovat

Washington - Spojené státy budou v Africe pokračovat v pátrání po skupinách napojených na teroristickou síť al-Káida. Ubezpečil o tom americký prezident Barack Obama a dodal, že radikál zadržený před několika dny v Libyi pomáhal při útocích, jejichž obětí se stali občané USA, a bude za to souzen.

Ačkoliv budou USA v Africe i nadále pronásledovat teroristy, nehodlají se prý zapojit do žádného vojenského konfliktu. „Pronásledovat teroristy, kteří chystají akce proti USA, je něco jiného, než se zapojit do válek. Půjdeme po těch, kteří plánují útoky a udržují aktivní sítě,“ řekl prezident.

Americké komando o víkendu v Tripolisu zadrželo hledaného člena vedení al-Káidy abú Anase Libího, jemuž se přičítá spoluúčast na atentátech na americká velvyslanectví v Africe. USA na jeho hlavu vypsaly odměnu pěti milionů dolarů a řadily ho k nejhledanějším teroristům. Libího nyní vyslýchají vyšetřovatelé na americké vojenské lodi v mezinárodních vodách.

Libye už dala najevo, že chce soudit své občany sama bez ohledu na to, co spáchali. Libyjský parlament dnes dokonce schválil žádost o Libího vydání, zatímco premiér Alí Zajdán řekl, že akce amerického komanda americko-libyjské vztahy nenaruší.

Radikálové na Libího zadržení reagovali hrozbou dalšími útoky. USA proto z preventivních důvodů přesunují 200 příslušníků námořní pěchoty ze Španělska a posilují jimi posádku na své základně na Sicílii.