Další textilka v Bangladéši v plamenech. Opět se umíralo

Dháka - Nejméně deset lidí zemřelo při požáru v textilce v Gazipuru poblíž hlavního bangladéšského města Dháka. Oznámily to tamní úřady. Počet obětí pravděpodobně ještě poroste. Zraněných je zhruba 50 osob. Podmínky v bangladéšských textilkách se letos ocitly v centru pozornosti médií po dubnovém zřícení jedné z nich, při němž zahynulo přes 1 100 lidí. Dalších 112 pracovníků zemřelo při podobném požáru loni v listopadu.

„Jeden stroj začal hořet a oheň se rychle šířil. Celá továrna vzplála. Lidé začali utíkat ven, ale jenom několika z nich se to povedlo,“ popsal situaci v textilce jeden ze zaměstnanců. Příčina požáru zatím není známá.

Podle místního novináře citovaného agenturou AP vypukl požár ve chvíli, kdy již pracovní doba v továrně skončila, řada zaměstnanců ale pracovala přes čas. „Je to masivní požár. Na jeho uhašení pracuje pět hasičských týmů,“ sdělil šéf policie Amir Hossain. Boj s ohněm ztěžuje i skutečnost, že je v této oblasti nedostatek vody.

Na problémy textilních továren v Bangladéši upozornil další požár (zdroj: ČT24)

Oheň se prý z továrny rozšířil do dvou přilehlých budov, které rovněž slouží k výrobě oděvů. Není jasné, zda uvnitř zůstali uvězněni nějací lidé.

Nuzné a mnohdy nebezpečné pracovní podmínky v bangladéšských textilkách letos začala řešit tamní vláda poté, co se v dubnu zřítil osmipodlažní komplex na předměstí Dháky. Zahynulo při tom přes 1 100 lidí.

Požár textilky v Bangladéši
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Vláda poté umožnila zaměstnancům zakládat odbory bez svolení majitelů továren, na jejich špatných pracovních podmínkách se ale mnoho nezměnilo. Jejich průměrný měsíční plat zůstává v přepočtu asi 740 korun, ačkoli vláda avizovala snahu o jeho zvýšení. Bezpečnostní standardy jsou navíc často zcela nevyhovující.

V Bangladéši je asi 4500 textilních továren. Země je druhým největším výrobcem oděvů na světě a toto průmyslové odvětví s obratem asi 20 miliard dolarů (zhruba 400 miliard korun) ročně se loni postaralo o zhruba 80 procent veškerého bangladéšského exportu.