Bývalí turečtí generálové půjdou za mříže, soud rozsudek potvrdil

Ankara - Turecký nejvyšší soud potvrdil tresty pro bývalé armádní špičky. Loni v září je tribunál odsoudil za pokus o státní převrat v roce 2003. Desítky nižších důstojníků naopak v odvolacím řízení zprostil viny nebo jejich případy nechal přezkoumat. Puč měl svrhnout vládu proislámské Strany spravedlnosti a rozvoje, která zemi řídí dodnes.

Turecký Nejvyšší soud se zabýval pokusem o převrat, který podle prokuratury v roce 2003 chystala armáda krátce poté, co se k moci dostala dodnes vládnoucí proislámská Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP). Atentáty v mešitách a vyprovokováním napětí s Řeckem prý chtěla vyvolat chaos, který by ospravedlnil svržení islamistů v čele s premiérem Recepem Tayyipem Erdoganem a převzetí moci vojáky.  

Hlavními obžalovanými byli tři generálové ve výslužbě - bývalý šéf letectva Ibrahim Firtina, někdejší velitel námořnictva Özden Örnek a bývalý šéf armády Çetin Dogan. Ty loni soudce poslal na 20 let do vězení a odvolací instance nyní toto rozhodnutí potvrdila. Kromě nich stanulo před soudem více než 350 osob, které se měly na přípravě převratu podílet. Celkem 324 z nich soud loni poslal za mříže na 12 až 18 let, 34 vojáků soud zprostil viny.  

Nejvyšší soud nyní potvrdil rozsudky nižší instance v 36 případech, včetně verdiktů pro hlavní osnovatele puče, napsal na svých internetových stránkách turecký deník Zaman. U dalších 63 odsouzených nařídil rozsudky přezkoumat. Kromě toho potvrdil zproštění viny pro 34 obžalovaných a zproštění viny nařídil i u 24 dalších.