Americe došla trpělivost: Zastaví pomoc Egyptu a zmrazí vojenské dodávky

Washington - Spojené státy zastaví finanční pomoc Egyptu v hodnotě 560 milionů dolarů (10,6 miliardy Kč) a zmrazí také dodávky těžké vojenské techniky do této země. USA tak reagují na nejnovější krvavé potlačení protestů vedených stoupenci sesazeného islamistického prezidenta Muhammada Mursího.

Podle amerického ministerstva zahraničí Washington podstatnou část pomoci Egyptu přeruší, dokud neučiní nový vládnoucí režim v zemi důvěryhodné kroky směřující k ustavení demokraticky zvolené civilní vlády.

Nejmenovaný zdroj z amerického Kongresu citovaný agenturou Reuters uvedl, že se omezení dodávek vojenské techniky týká tanků Abrams, stíhaček F-16 a vrtulníků Apache. Podle ministerstva zahraničí dodávky určitého vojenského materiálu stejně jako poskytování bojového výcviku zůstanou Egyptu zachovány. Zdroj z Kongresu také upřesnil, že u finančních škrtů jde o 260 milionů dolarů hotovostních plateb a záruky na úvěr v plánované výši 300 milionů dolarů.

USA se ocitly po kontroverzním svržení zvoleného prezidenta Mursího a tvrdém potírání Mursího stoupenců egyptskou armádou v ožehavé situaci. Zdráhaly se chování ozbrojených složek označit za převrat, aby nemusely podle zákona automaticky přerušit veškerou pomoc. Několik měsíců trvající nepokoje provázené proléváním krve zejména Mursího stoupenců jim ale nedovolily situaci nadále přehlížet.

Mursího příznivci označují sesazení prvního legitimně zvoleného civilního prezidenta za puč provedený armádou v čele s jejím šéfem a současným ministrem obrany Abdal Fatahem Sisim.

Egyptský demonstrant
Zdroj: ČTK/AP/Khalil Hamra
Vydáno pod