Hurá na lyže: Severokorejci otevřou obří středisko

Pchjongjang - Severní Korea se chystá otevřít své první obří lyžařské středisko, které by mělo nabídnout řadu sjezdovek, vleků i chat. Zda to do dneška stihne, zůstává otázkou. Podle agentury AP je kupříkladu přístupová cesta plná výmolů. Navíc se neví, kdo bude služeb resortu vlastně využívat. V KLDR je podle odhadů zhruba 5,5 tisíce lyžařů, což je na zemi s 24 miliony obyvateli malé číslo, píše server BBC News.

Zpravodajové tvrdí, že se lyžařské středisko Masik Pass nachází na východním pobřeží Severní Koreje. Obří projekt znamenal 10 měsíců tvrdé práce. Cílem je ukázat, že KLDR je civilizovaná a kulturně vyspělá stejně jako jiné země. Severní Korea se tak snaží zbavit pověsti chudého a izolovaného státu.

Areál by měl otevřít své brány právě dnes, kdy se slaví 68. výročí vzniku Korejské dělnické strany. Stavbu ale prý zpozdily deště a sesuvy půdy. Projekt si zřejmě vyžádal severokorejský vůdce Kim Čong-un, který často lyžoval ve Švýcarsku, kde chodil na střední školu.

Lyžařský areál v KLDR
Zdroj: David Guttenfelder/ČTK/AP

Reportér AP, který nedávno areál navštívil, nepopsal místo příliš pozitivně. Podle něj jsou sjezdovky pokryty na mnoha místech kamením a plevelem.

Pchjongjang chce údajně díky středisku do budoucna získat víc „zimních“ olympijských medailí – a také podpořit cestovní ruch a tím i severokorejskou ekonomiku.

Lyžařský areál v KLDR
Zdroj: David Guttenfelder/ČTK/AP