Ázerbájdžánské volby příliš demokratické nebyly, konstatovala OBSE

Baku - „Závažné nedostatky“ provázely prezidentské volby v Ázerbájdžánu a země nesplnila svůj závazek uspořádat demokratické volby. Oznámila to pozorovatelská mise z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) poté, co byl ve středu potřetí do čela země zvolen Ilham Alijev. Ten zemi vládne už deset let a podle předběžných výsledků potřetí vyhrál s bezmála 85 procenty hlasů. Český pozorovatel Miroslav Ouzký naopak říká, že žádné závažné nedostatky při volbách nezaznamenal.

„Závažné problémy, které se vyskytovaly ve všech etapách voleb, zdůraznily závažnost nedostatků, které musí být odstraněny, aby Ázerbájdžán mohl úplně splnit své závazky vůči OBSE ohledně uspořádání opravdu demokratických voleb,“ uvedla OBSE. Volby podle zahraničních pozorovatelů poznamenalo i omezování svobody slova, shromažďování a sdružování, jakož i obviňování kandidátů a zastrašování voličů. Mezinárodní monitorovací organizace dosud žádné ázerbájdžánské volby neoznačily za spravedlivé.

Ázerbájdžánská tisková agentura Trend přitom ještě ve středu citovala české pozorovatele Miroslava Ouzkého (ODS) a Václava Kubatu (TOP 09), že volby proběhly v pořádku. Také Alijev je nazval „vítězstvím demokracie“.

Ouzkého závěry OBSE překvapily, sám prý žádné nedostatky u voleb neshledal. „Navštívil jsem asi 12 volebních okrsků, což je jistě zlomek celé země, ale musím říct, že jsem nepotkal nikoho, ani z českých či zahraničních kolegů, kdo by hovořil o nedostatcích. (…) Účastnil jsem se některých tiskových konferencí a veškerá prohlášení zněla v tom smyslu, že se jedná o další posun konsolidace demokratických voleb v Ázerbájdžánu. (…) Velmi mě překvapila kulturnost a úroveň těch voleb a i trénink jednotlivých volebních komisí,“ řekl České televizi. Dodal, že jediné výhrady, které zaslechl od svých kolegů, se týkaly jisté nezkušenosti a rozpaků volebních komisí v některých horských oblastech.

Ilham Alijev
Zdroj: ČTK/AP/Sergei Grits

Ázerbájdžánská opozice naopak volby označila za „nejšpinavější v historii země“: prý se falšovalo všude a od samého rána. Hlavní opoziční kandidát Camil Hasanli, který podle úřadů dostal jen okolo pěti procent hlasů, se chystá volby napadnout u soudu. „Půjdu k soudu. Shromáždili jsme mnoho příkladů porušení volebních pravidel. Docházelo k vhazování zfalšovaných hlasovacích lístků, k případům opakovaného hlasování i k policejnímu vměšování do voleb,“ řekl Hasanli novinářům.

Ústřední volební komise ale ústy svého předsedy tvrdí, že až dosud neobdržela jedinou oficiální stížnost. Zaznělo prý jen pár rozmrzelých hlasů, ale „hlasování bylo naprosto průzračné a odpovídající současným standardům“.

Telefonát Miroslava Ouzkého (zdroj: ČT24)