U Egypta a Sicílie se převrátily lodě s uprchlíky, desítky mrtvých

Káhira/Palermo – Nejméně 12 lidí zahynulo nad ránem nedaleko egyptské Alexandrie, kde se převrátila loď s uprchlíky. Na palubě byli hlavně Syřané a Palestinci. Večer se v Sicilském průlivu asi 130 kilometrů jihovýchodně od italského ostrova Lampedusa převrátila další loď se zhruba 250 migranty; úřady zatím potvrdily 31 obětí. Ostatní byli zachráněni.

Ztroskotané plavidlo mezi Maltou a Sicílií objevil letoun maltské armády a požádal o pomoc Itálii. Neštěstí se stalo ve vodách, v nichž má odpovědnost za pátrání po běžencích a jejich záchranu právě Malta.

Na pomoc běžencům vyrazila dvě plavidla italského námořnictva a vrtulníky. Záchranáři lidem ve vodě shazovali plovací vesty. Mezi asi padesáti oběťmi tvoří zhruba pětinu děti. Na palubu maltské lodi se podle ANSA podařilo dostat 150 přeživších, italská loď zachránila životy zhruba padesáti lidem.

Z lodi u Egypta se zachránilo 116 lidí

Z lodi nedaleko Alexandrie, která se potopila ráno, se podařilo zachránit 116 lidí, po dalších přeživších egyptské námořnictvo ještě pátrá. Lidé, kteří byli na lodi, prý chtěli nelegálně uprchnout z Egypta. Mezi zachráněnými je 40 Syřanů, 72 Palestinců a čtyři Egypťané.

Agentury v této souvislosti připomínají, že Egypt přijal v minulých měsících asi 100 tisíc uprchlíků ze Sýrie. Po červencovém svržení prezidenta Muhammada Mursího se však původní vstřícnost změnila v nevraživost. Egypťané na uprchlíky většinou pohlížejí jako na příznivce islamistického Muslimského bratrstva, protože mnozí z nich chodili na demonstrace této strany, s níž je spojen i Mursí.

Syřané se snaží z Egypta dostat do Evropy a mnozí se o to pokoušejí na přeplněných lodích. Zatímco loni do Itálie zamířilo více než 360 Syřanů, od začátku letošního roku jich je už téměř 6 000. V září měla u italských břehů potíže tři plavidla s více než 800 Syřany. Na problémy, které uprchlíci přinášejí Itálii, upozornila 3. října nehoda lodi u ostrova Lampedusa. Bylo na ní asi 500 lidí z Afriky a přes 300 z nich se utopilo. Kvůli této nehodě se Evropská unie rozhodla pomoci Itálii zvládat příliv uprchlíků a poskytne jí 30 milionů eur. Unijní ministři vnitra a spravedlnosti také tento týden rozhodli, že by unie měla posílit námořní sledovací operace a lépe sledovat Středozemní moře od Španělska po Kypr.

Stoupenci Mursího znovu vyšli do egyptských ulic

Stoupenci Mursího také dnes přišli na svolané demonstrace v Káhiře a dalších egyptských městech. V Alexandrii se střetli Mursího stoupenci z Muslimského bratrstva s jeho odpůrci, policie proti nim zasáhla slzným plynem. Dnešní akce jsou svolány k výročí 100 dnů, které uplynuly od Mursího svržení. Muslimské bratrstvo zrušilo demonstraci, která se měla konat na káhirském náměstí Tahrír, aby se vyhnulo krveprolití.

U italského ostrova Lampedusa ztroskotala další loď s uprchlíky (zdroj: ČT24)