USA zadržely velitele pákistánského Talibanu

Islámábád - Američtí vojáci zajali jednoho z pákistánských velitelů militantního hnutí Taliban. Latífa Mahsúda se podařilo komandu zadržet v Pákistánu. Oznámilo to americké ministerstvo zahraničí. Pákistánský Taliban stál za pokusem o bombový atentát na Times Square v New Yorku v roce 2010, ale i útoky na americké diplomaty a řadu civilistů v Pákistánu.

Ministerstvo zahraničí USA neupřesnilo, kdy k zajetí obávaného teroristy došlo. Zatím neprozradilo ani místo, kde ho drží, uvedla agentura Reuters. „Mohu potvrdit, že americké jednotky zadržely během vojenské operace teroristu Latífa Mahsúda,“ sdělila pouze mluvčí ministerstva zahraničí Marie Harfová.

Dodala, že jde o jednoho z velitelů Pákistánského hnutí Taliban (Tehríke Taliban, TTP). „Mahsúd byl důvěrníkem vůdce pákistánské odnože Talibanu Hakímulláha Mahsúda,“ prohlásila Harfová.

Hakímulláh Mahsúd
Zdroj: ČTK/AP/Ishtiaq Mehsud

Pákistánské hnutí Taliban se rovněž přihlásilo k útoku, při kterém ozbrojenci loni v říjnu postřelili Malalu Júsufzaiovou, pákistánskou dívku bojující za právo žen na vzdělání. Júsufzaiová tento čtvrtek získala Sacharovovu cenu za svobodu myšlení.