Snowden: Sledování snižuje bezpečnost lidí

Moskva - Americký uprchlík v Rusku Edward Snowden ve videonahrávce varoval, že americké sledovací programy snižují bezpečnost lidí. Šest videozáznamů se Snowdenem, první od jeho získání azylu v Rusku, zveřejnil kontroverzní server Wikileaks. Jedno z videí bylo pořízeno na udělování ceny Sama Adamse. Snowdenovi ji v Moskvě předali bývalí američtí agenti. Cena se uděluje lidem, kteří dají přednost svědomí a obecnému blahu před vlastní budoucností.

„V celém světě si lidé uvědomují, že tyto programy nám nedávají více bezpečí, ale oslabují naše ekonomiky, naše státy, omezují naši svobodu vyjádření, myšlení, života a tvůrčí bytost v nás, navazování vztahů a svobodné sdružování,“ zdůraznil Snowden. Sledovací programy naopak hrozí tím, že dovedou lidi ke konfliktům s vlastní vládou.  

„Jestli nemůžeme pochopit politiku a programy našich vlád, nemůžeme je ani schvalovat,“ uvedl Snowden před bývalými americkými agenty, kteří mu tento týden v Moskvě předali cenu Sama Adamse, udělenou „za integritu ve zpravodajské práci“, neboť „dal přednost svědomí a obecnému blahu před vlastní budoucností“.  

Není jasné, kde se v současnosti Snowden zdržuje. Stále panují obavy o jeho bezpečnost. V USA by mu za vyzrazení podrobností o programech, které umožňují americkým úřadům sledovat obrovské objemy elektronické pošty a telefonních hovorů, hrozily roky vězení.

Americká NSA může dál sledovat telefonické údaje 

Nejvyšší šéf amerických výzvědných služeb James Clapper dnes zároveň oznámil, že speciální soud dohlížející na tajné služby umožnil Národní agentuře pro bezpečnost (NSA) v programu pokračovat. Jeho lhůta totiž tento pátek uplynula.

V prohlášení Clapper odtajnil skutečnost, že vláda požádala soud o opětovné schválení masivního sběru metadat z telefonické komunikace a že soud svůj dřívější souhlas obnovil. Krok je považován za součást snahy prezidenta Baracka Obamy vysvětlit veřejnosti, jak americké špionážní služby shromážděné údaje používají.

Sídlo Národní agentury pro bezpečnost
Zdroj: AP/Charles Dharapak/ČTK

Po Snowdenově upozornění prezident Obama oznámil, že hodlá posílit transparentnost činnosti bezpečnostních složek, a slíbil, že programy sledování projdou revizí. Snowdenovy informace vyvolaly silnou vlnu protestů a tlak na americkou vládu, aby od rozsáhlého špehování upustila.

Třicetiletý Snowden dostal 1. srpna v Rusku roční azyl po více než měsíčním pobytu v tranzitním prostoru mezinárodního letiště Šeremeťjevo. Tam se dostal po příletu z Hongkongu, kde vyzradil informace o americkém tajném programu na sledování internetové komunikace a telefonních hovorů. Spojené státy opakovaně a neúspěšně žádají Moskvu o jeho vydání.