Itálie posílila vojenské hlídky ve Středozemním moři

Lampedusa – Itálie se snaží zabránit opakování lodních neštěstí, při kterých za poslední dva týdny zemřelo zhruba 400 afrických běženců. Jen za včerejšek Italové zachránili několik set uprchlíků. Jejich loď se dostala do problémů 100 kilometrů od ostrova Lampedusa. Italský premiér Enrico Letta už o víkendu oznámil, že se počet hlídkových plavidel a letadel v oblasti jižního Středomoří ztrojnásobí.

Rakve s oběťmi nejhoršího lodního neštěstí ve Středomoří za posledních 50 let dorazily do sicilského přístavu. Na břehu na ně čekali ti, co tragédii u ostrova Lampedusa přežili. Itálie chce podobným událostem do budoucna zabránit. Posiluje proto hlídky v jižní oblasti Středozemního moře, kudy proudí do Evropy desetitisíce běženců ročně.

„Hned po ztroskotání první lodi u Lampedusy jsme začali plánovat nová opatření. Začnou platit od pondělí a zapojí se do nich námořnictvo i letectvo. Dohlédnou na to, aby Středozemní moře bylo co nejvíc bezpečné. A to v těch oblastech, které se v posledních dnech staly hrobkou,“ nechal se o víkendu slyšet Letta.

Italské námořnictvo mělo pro hlídkování v oblasti až dosud vyčleněno tři plavidla podporovaná čtyřmi vrtulníky a dvě monitorovací lodě s technikou pro noční vidění. Kromě toho na místě operuje pobřežní hlídka a plavidla pohraniční policie. Ode dneška bude techniky i lidí nasazených na hlídkování mezi Itálií a severní Afrikou mnohem více. 

Kdo misi zaplatí?

Ohledně financování mise ale Řím stále nemá jasno a stejně jako Malta žádá, aby se na celé věci podstatně podílela Evropská unie. Problémy migrace do Evropy by se měly řešit na nadcházejícím summitu v Bruselu koncem října.

Příliv běženců na lodích, které jsou často v katastrofálním stavu dál, pokračuje. Italské úřady oznámily, že během soboty zachránily několik set lidí z lodi, která se dostala do problémů asi 100 kilometrů jižně od ostrova Lampedusa. Další loď se stovkou uprchlíků zachytili včera maltští záchranáři.

Itálie posiluje vojenské hlídky ve Středozemním moři (zdroj: ČT24)

„V sobotu večer, když se dvě italské lodě vrátily na hlídku, Libra vyplula do přístavu, kde ráno vylodila 235 migrantů. Mezi nimi je osm žen a devět dětí. Čekáme na rozkazy, abychom se mohli vrátit zpět na hlídku. Je velmi důležité, aby vždy hlídkovala dvě plavidla,“ říká mluvčí italského námořnictva Alessandro Busonero.

Někteří uprchlíci zachránění v pátek u Sicílie řekli vyšetřovatelům, že na ně při vyplutí z Afriky stříleli Libyjci. Loď pak začala nabírat vodu a nakonec se potopila. Zemřelo nebo se pohřešuje na 50 lidí. Libyjské úřady tvrdí, že tamní ozbrojené složky nemají s incidentem nic společného.