Postřelená Giffordsová se vydala mezi zbraně, bojuje proti násilí

New York - Bývalá americká senátorka Gabrielle Giffordsová vyzvala na newyorské výstavě zbraní k zastavení násilí. Jedna z hlavních postav hnutí pro kontrolu zbraní v Americe navštívila podobnou akci vůbec poprvé od okamžiku, kdy jí v roce 2011 zasáhla do hlavy střela vypálená atentátníkem.

Giffordsová to i přes následky střelby nevzdává

Politické setkání v arizonském Tusconu změnilo tehdejší kongresmance Gabrielle Giffordsové život. Atentátník zastřelil šest lidí a třináct zranil, včetně jí. Kvůli zranění hlavy špatně chodí, vidí a mluví. Přesto se vydala mezi pušky, pistole nebo nože.

„Zastavení násilí chce kuráž. Kuráž dělat to, co je správné. Kuráž mít nové myšlenky. Viděla jsem víc odvahy, když byl můj život v ohrožení. Teď je čas, abychom táhli za jeden provaz a byli zodpovědní - demokrati, republikáni, všichni. Nesmíme nikdy přestat bojovat! Bojujte! Bojujte! Buďte smělí! Mějte kuráž! Náš národ se na vás spoléhá. Děkuji vám,“ zvolala Giffordsová.

Gabrielle Giffordsová
Zdroj: ČTK/AP/Lynne Sladky

Na výstavě zbraní byla bývalá senátorka se svým manželem. Chtěli vyjádřit podporu dobrovolné dohodě, díky které je nad prodejními akcemi lepší dohled. Organizátoři musí poskytnout prodejcům zbraní počítač, ze kterého se provádí národní kontrola.
 
„Na jedné straně prodejce zaznamená informace, a když je zbraň prodaná, tak i kupující, což znamená, že kontrola proběhla. Vláda může spolupracovat s majiteli zbraní a licencovanými prodejci na řešení zdravým rozumem, se kterým většina lidí souhlasí,“ konstatoval manžel bývalé senátorky, astronaut Mark Kelly.

Ani masakry ani Obama Kongres zatím nepřesvědčili

Zpřísnit zákony na držení zbraní na celonárodní úrovni se dlouhodobě snaží prezident Barack Obama. Ani po otřesu, který loni v prosinci vyvolalo zastřelení 20 dětí a šesti dospělých na škole ve městě Newtown v Connecticutu, ale nezískal podporu Kongresu pro podstatnější změny. Naposledy vyzval k úpravě zákonů po zářiové střelbě ve washingtonské budově námořnictva, při které zemřelo 13 lidí.

Giffordsová proti násilí v USA (zdroj: ČT24)