Zeman: Ukrajina by mohla být členem visegrádské skupiny

Kyjev - Členem visegrádské skupiny by se podle Miloše Zemana mohla v budoucnu stát i Ukrajina. Prezident to řekl pro tamní vysílání Rádia Svoboda. Na návštěvu Ukrajiny odjede v neděli, pozval ho jeho protějšek Viktor Janukovyč. Podle Zemana by jeho návštěva mohla pomoci dalšímu sblížení země s Evropskou unií. Kyjev se připravuje na podpis asociační smlouvy a chce vytvořit zónu volného obchodu. Čelí ale kritice za věznění expremiérky Julie Tymošenkové.

Zeman nevyloučil, že by se Ukrajina v budoucnu mohla stát dalším členem visegrádské skupiny, do které v současnosti patří Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko. Uvedl ale, že v případě rozšíření skupiny je ale hlavním kandidátem Slovinsko. 

„Rozšíření visegrádské skupiny musí proběhnout po etapách,“ uvedl Zeman, který v neděli odletí na několikadenní návštěvu Ukrajiny. „Sám hájím názor, že prvním v pořadí je Slovinsko, které do středoevropského prostoru organicky patří a má se členy visegrádské čtyřky společné dějiny.“  

Zeman se v rozhovoru rovněž vyslovil pro posílení styků skupiny V4 s Rakouskem. „Přál bych si posílení spolupráce s Rakouskem, což by byl 'Visegrád plus',“ řekl prezident. „Nevidím důvod, proč by poté, už v rámci 'Visegrádu plus', nemohla být dalším členem Ukrajina.“ Rozšíření skupiny o Ukrajinu je ovšem podle Zemana záležitostí dlouhodobé perspektivy.

Spor o Tymošenkovou – překážka pro uzavření dohody mezi EU a Ukrajinou

Vyřešení sporu o bývalou ukrajinskou premiérku Juliji Tymošenkovou, jejíž věznění je poslední překážkou pro uzavření asociační dohody mezi Evropskou unií a Ukrajinou, je zřejmě na dobré cestě. Rýsují se dva možné návrhy: podle prvního by měl ukrajinský prezident dát Tymošenkové milost, podle druhého by mohlo dojít alespoň k takzvanému přerušení věznění ze zdravotních důvodů, takže expremiérka by mohla odjet na léčení do Německa. Ukrajinci mají údajně zájem na tom, aby dohoda byla na summitu ve Vilniusu na konci listopadu skutečně podepsána. Summit EU s jejími východními partnery se ve Vilniusu uskuteční 28. a 29. listopadu.

Rozhovor s Janem Šírem z Institutu mezinárodních studií UK (zdroj: ČT24)

Bez propuštění Tymošenkové k uzavření klíčové dohody, představující první krok Ukrajiny na cestě do EU, nedojde. Janukovyč údajně na Valném shromáždění OSN v New Yorku na konci září slíbil, že spor okolo Tymošenkové vyřeší do 21. října. Právě tento den by měli o celé situaci jednat ministři zahraničí EU a říci, zda by mohla být dohoda skutečně podepsána. Poté bude zbývat Ukrajincům ještě více než měsíc, aby svůj závazek splnili.

Vzhledem k tomu, že bude Miloš Zeman na Ukrajině zrovna v termínu, kdy jde Kyjevu „doslova o všechno“, je jeho návštěva velmi důležitá, řekl nejmenovaný zdroj z unijních institucí. V intenzivním kontaktu s prezidentskou kanceláří je proto také český eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle.