Syřané už jedí psy. Brzy začnou s mrtvými, varují klerici

Damašek – Muslimští duchovní na předměstí Damašku oznámili, že byla vyhlášena fatva, která povoluje zdejším obyvatelům jíst zvířata, jež jsou běžně zakázána – třeba kočky, psy nebo osly. Oblasti kolem syrského hlavního města jsou totiž pod kontrolou povstalců a vládní síly na ně neustále útočí. Dodávky potravin a jiné pomoci tak byly zablokovány, napsal server BBC News.

Muslimský svět nyní slaví svátek oběti íd al-adhá. Muslimové při něm porážejí obětní zvířata a část masa rozdávají chudým. Pro muslimy jde o čas oslav a hodování. Náboženští vůdci proto vyhlásili fatvu, aby lidé v okolí Damašku mohli jíst zvířata, která jsou normálně v islámu považována za nevhodná ke konzumaci.

Klerici prohlásili, že jde o jakési volání o pomoc. Pokud by se prý situace nadále zhoršovala, začnou živí lidé pojídat mrtvoly.

Nejedná se přitom o první fatvu vyhlášenou behěm více než dva roky trvajícího syrského konfliktu. Podobné náboženské edikty byly oznámeny rovněž v Homsu nebo Aleppu, když na jejich území probíhaly nejtvrdší boje.

Boje v Sýrii
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Humanitární organizace trvají na tom, aby zajišťování potravin a pomoci v oblastech zasažených válkou mělo stejnou prioritu jako plán na likvidaci syrských chemických zbraní.

Generální ředitel Lékařů bez hranic Christopher Stokes to označil za absurdní situaci. Experti na chemické zbraně totiž mohou volně projíždět zasaženými oblastmi, zatímco konvoje s humanitární pomocí jsou blokovány.

Dvacátého prvního srpna tohoto roku zabily stovky Syřanů rakety s nervovým plynem vypálené na předměstí Damašku. Inspektoři OSN pachatele nepotvrdili. Vláda prezidenta Bašára Asada a syrští rebelové se tak z útoku dál obviňují navzájem.