Nechceme jednat s kancléřkou Merkelovou, zaznívá od Zelených

Berlín - Konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Merkelové a představitelé strany Svaz 90/Zelení se nedohodli na vytvoření společné vládní koalice a v dalších jednáních ani nemíní pokračovat. Po skoro šesti hodinách sondážních rozhovorů to novinářům prozradil generální tajemník CDU Hermann Gröhe.

Podle něj totiž Zelení usoudili, že se obě strany neshodnou ve většině bodů, a tak nemohou o koalici dále jednat. „Sondážní rozhovory nebudou pokračovat a nezahájíme koaliční jednání,“ řekl přímo Gröhe. Totéž na tiskové konferenci potvrdila představitelka Zelených Claudia Rothová. „Zelení nechtějí vyjednávat o koalici s kancléřkou Merkelovou,“ uvedla.

Unie CDU/CSU se tak musí zaměřit na koaliční rozhovory se sociálními demokraty (SPD). Zástupci obou stran se mají k dalšímu jednání opět sejít ve čtvrtek.

Unie CDU/CSU sice 22. září drtivě vyhrála parlamentní volby, ale k většině ve Spolkové sněmu jí schází pět křesel. Musí tak hledat partnera do koalice mezi dosavadními opozičními levicovými stranami. Pokračování stávající středopravé vlády s FDP znemožnil volební debakl liberálů, kteří v dolní komoře parlamentu vůbec neusednou.

CDU/CSU se nedohodla na koalici se Zelenými (zdroj: ČT24)