EU se zhroutí jako v minulosti Sovětský svaz, hrozí Le Penová

Paříž – Šéfka krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová prohlásila, že Evropská unie směřuje k rozpadu stejně jako v minulosti Sovětský svaz. Předsedkyně francouzské strany, jejíž obliba neustále roste, volá po vzniku radikální protievropské frakce v Evropském parlamentu. Píše o tom server Telegraph.

Kandidát Národní fronty před pár dny s přehledem vyhrál místní volby v Brignoles na jihu země. Strana se může brzy stát druhou nejsilnější ve Francii. Podle některých zpráv ji chce dokonce volit i část přistěhovalců, tedy lidí, proti kterým se Národní fronta silně vymezovala.

„Domnívám se, že Evropská unie je na tom teď jako dříve Sovětský svaz: není možné situaci zlepšit,“ řekla šéfka Národní fronty. „Evropská unie se zhroutí podobně, jako se zhroutil Sovětský svaz,“ dodala. Obyvatelé Evropy podle ní nemají kontrolu nad ekonomikou, měnou ani pohybem osob na svém území.

Le Penová se chystá příští měsíc zahájit kampaň spolu se šéfem nizozemské protiislamistické Strany svobody Geerta Wilderse. Společně se budou snažit o vytvoření celoevropského krajně pravicového parlamentního uskupení, jež by bylo namířeno proti hlubší integraci a proti přistěhovalcům.

Marine Le Penová
Zdroj: ČTK/AP/Jacques Brinon

Le Penová je ve Francii stále žádanější

Místo rasistických výpadů svého otce vsadila současná šéfka francouzské krajní pravice hlavně na nejistotu lidí v dobách krize. Hlasy sbírá mezi důchodci a dělníky, kteří dříve volili levici. „Francouzských politiků se zmocňuje panika. Nemají proti nám žádné opravdové argumenty, a tak jen znásobují urážky a klatby,“ komentovala úspěch strany předsedkyně Národní fronty Marine Le Penová.

Sebevědomí Le Penové, která se netají ambicemi na prezidentské křeslo, má pevný základ. Členská základna strany se za poslední dva roky ztrojnásobila. Lidi se už nestydí hlásit se k ní veřejně, včetně slavných jmen. Naposledy ji podpořil herec Alain Delon, kterého za to ostře zkritizoval syn Anthony.