Průmyslové kamery zachytily brutální útok v Nairobi

Nairobi - Na veřejnost se dostal skoro měsíc starý záznam z průmyslových kamer z nákupního centra v keňském Nairobi. Odhaluje, co se v něm dělo během čtyřdenního útoku somálského Šabábu, který nepřežilo 67 lidí. Videa ukazují bezohledné chování teroristů a utrpení rukojmích. Kvůli brutálnímu chování útočníků lze zveřejnit jen krátký sestřih.

Jen pár vteřin před útokem se zákazníci ještě v poklidu procházeli nákupním centrem, najednou ale začali zmateně utíkat do všech stran. Kamery zaznamenaly, jak teroristé přítomné brutálně zabíjeli z bezprostřední blízkosti. Na zemi poloschovaný například ležel muž, který si myslel, že zůstane ušetřen, ozbrojenec k němu ale přišel a střelil ho. Když se zraněný muž snažil po zemi dostat pro pomoc, útočník se k němu vrátil.  

Na videu je rovněž vidět, jak se teroristé přes parkoviště v horních patrech budovy dostávají do nákupního centra, jak ve skladišti odpočívají a modlí se či jak střílejí po chodbách.

Útok na nákupní centrum v Nairobi
Zdroj: ČT24

V supermarketu kamery ukázaly, jak teroristé zacházeli s rukojmími. Nejdřív jde žena, která veze v nákupním vozíku zraněné dítě. Za ní jde zraněný teenager se zkrvavenou mikinou s rukama nad hlavou a nakonec i únosce se zbraní v ruce.

Noční můra skončila až po čtyřech dnech, kdy bylo nákupní centrum osvobozeno keňskými vojáky. Při bojích zemřelo nejméně pět útočníků. Policisté zadrželi i dalších deset osob, které byly podezřelé, že se na akci zvenku podílely.

Útočníci nákupní centrum dobře znali

Útočníci si v nákupním centru týdny před přepadením pronajali obchod. Měli proto přístup k servisním výtahům, takže si mohli do objektu nepozorovaně přesunout dostatečné zásoby zbraní a munice.

Šabáb vražednou akci v nairobském centru Westgate zdůvodnil jako odvetu za účast keňské armády v intervenci proti islámským milicím v Somálsku, které proto považují Keňu za válečnou zónu a její obyvatele za nepřátele.