Soudci rozhodli: Radnice ve Francii nesmí odmítat homosexuální sňatky

Paříž - Francouzské radnice nemohou zakazovat sňatky homosexuálů. Rozhodla o tom Ústavní rada, která v zemi plní roli Ústavního soudu. Velká část francouzské společnosti se k existenci zákona, který od května umožňuje sňatky gayů a leseb, staví negativně. Někteří starostové pak dokonce odmítli vést tyto obřady s tím, že jim to nedovoluje svědomí.

Podle rozhodnutí Ústavní rady se ale radní nesmí na své svědomí odvolávat. Schválení zákona umožňujícího sňatky homosexuálů následovalo po měsících tvrdých politických diskusí i největších pravicových demonstrací v ulicích za celá desetiletí. Demonstrace pokračovaly i po přijetí zákona. Skupiny na ochranu lidských práv rovněž zaznamenaly prudký nárůst počtu případů útoků proti homosexuálům po celé Francii.  

Jako první země na světě umožnilo sňatky homosexuálních párů v roce 2001 Nizozemsko, k němuž se dosud připojilo na celonárodní úrovni 14 zemí. V České republice mohou homosexuální páry uzavírat pouze registrované partnerství, a to od července 2006.