Devadesátiletý nacista dostal doživotí za masakr italských důstojníků

Řím - Římský vojenský soud dnes udělil doživotní trest poslednímu žijícímu pachateli masakru italských vojáků na řeckém ostrově Kefalonie za druhé světové války. Devadesátiletý Alfred Stork, někdejší důstojník nacistického wehrmachtu, byl shledán vinným z toho, že nařídil popravu nejméně 117 Italů. Němec se soudu nezúčastnil.

Řádění nacistických jednotek na Kefalonii si vyžádalo nejméně 5 000 mrtvých v řadách italské armády. Většina vojáků byla popravena 24. září 1943 poté, co se vzdali, a to na přímý rozkaz Adolfa Hitlera. Masakr patří k nejhorším válečným zločinům druhé světové války, protože německé jednotky proti všem válečným konvencím zabíjely neozbrojené zajatce.

Sám Stork se v jedné ze svých výpovědí v roce 2005 přiznal k tomu, že byl členem jedné z popravčích čet. Později své přiznání vzal zpět, italský vojenský prokurátor však se svou obžalobou u soudu přesto uspěl.

Procesu se účastnili i rodinní příslušníci obětí masakru a soud nařídil jejich odškodnění. O jeho výši se ale zatím nerozhodlo.

Krvavé události sehrály klíčovou úlohu ve známém románu Louise de Bernierese Mandolína kapitána Corelliho, který byl zfilmován s Nicolasem Cagem a Penélope Cruzovou v hlavních rolích.

Italskou veřejností v roce 2006 silně otřáslo osvobození dalšího z členů německých jednotek na Kefalonii, Otmara Mühlhausera, který o tři roky později zemřel. O nacistických zločinech se nyní v Itálii mluví i v souvislosti s nedávným úmrtím Ericha Priebkeho, který si v domácím vězení odpykával doživotní trest za masakr civilistů v Ardeatinských jeskyních poblíž Říma v březnu 1944.