V Západních Tatrách zemřel český turista

Bratislava - Osmapadesátiletý český turista zemřel v Západních Tatrách. Podle slovenské horské služby muž patrně podlehl vyčerpání. Záchranáři začali pátrat včera večer po upozornění chataře, že se skupina českých turistů nevrátila z vysokohorské túry. Po asi hodině našli dva turisty ze čtyřčlenné skupiny. Později našli dalšího Čecha, který je zavedl na místo, kde zanechal posledního člena skupiny. Záchranáři zjistili, že muž už nejeví známky života.

Záchrannou akci zahájila horská služba v pátek večer po upozornění chataře ze Žiarské chaty. Asi po hodině záchranáři našli dva turisty ze čtyřčlenné skupiny, kteří sestupovali do údolí. Pak pokračovali v hledání zbylých dvou nezvěstných turistů i mimo značené turistické stezky. Později našli dalšího turistu, který je zavedl na místo, kde zanechal posledního člena skupiny. Ten už byl ale mrtvý. 

Podle horské služby dvojice scházela z vysokohorského terénu ještě za světla, vzhledem k vyčerpání jednoho z nich ale postupovali velmi pomalu. Pak jeden z nich pokračoval v pochodu samostatně. 

Horská služba varovala turisty, aby nepodceňovali zimní podmínky ve vysokohorském terénu na Slovensku a aby používali zimní výstroj. V Západních Tatrách se od výšky 1500 metrů nad mořem nachází souvislá vrstva sněhu, která místy dosahuje až půl metru.