Austrálie hlásí kvůli požárům stav ohrožení. Zásahy zkomplikuje teplo

Canberra – Mohutné lesní požáry v Austrálii už spálily na prach dvě stě domů. Nedaleko Sydney se hasiči plameny sice snaží zvládat, ale bezúspěšně. Místní úřady proto dnes vyhlásily v Novém Jižním Walesu stav ohrožení. Pro příští dny meteorologové předpovídají růst teplot, takže se podmínky pro záchranáře a hasiče zřejmě ještě zhorší.

Z tábora odborníků zaznívá, že letošní požáry v Novém Jižním Walesu jsou nejhorší za posledních čtyřicet let. V některých oblastech by měla být údajně nařízena povinná evakuace. Nynější požáry jsou totiž podle policejního komisaře Alana Clarka mnohem nebezpečnější než ty v nedávné minulosti.

Vyhlášením stavu ohrožení získávají hasiči dodatečné pravomoci, mezi které patří například v případě potřeby vypnout přívody elektřiny či plynu. „Chystáme se na nejhorší, ale doufáme v to nejlepší,“ nechal se slyšet premiér státu Barry O'Farrell.

V současnosti se při životě drží skoro sedmdesát ohňů, přičemž dvaadvacet z nich se požárníkům nedaří dostat pod kontrolu. Mezi nejvíce zasažené oblasti patří oblast Modré hory západně od Sydney, kde živel od čtvrtka zničil přes dvě stovky domů a víc jak stovku dalších poškodil. Město Sydney, které je vzdálené asi sto kilometrů, je tak zahalené do kouřového pološera.

„Mám stále větší obavy z možnosti rozsáhlého šíření ohně a následných škod, pokud tento týden nastanou povětrnostní podmínky, které (meteorologové) předpovídají,“ řekl dnes podle agentury AP velitel hasičů Shane Fitzsimmons. Teploty by se prý měly vyšplhat až na třicet stupňů Celsia.

Dým z lesního požáru v Austrálii
Zdroj: ČT24/ČTK

Požáry si prozatím vyžádaly jednu oběť – třiašedesátiletého muže, který zemřel na infarkt, když se snažil svůj dům zachránit před ohněm. Nejméně pět lidí se ošetřuje s popáleninami.

Australská armáda vyšetřuje, co za vypuknutím obrovského lesního požáru stojí. Ve hře je možnost, zdali neštěstí nemá na svědomí vojenské cvičení, při němž byly použity výbušniny.

Policie mezitím v pátek obvinila dvě dívky ve věku dvanáct a třináct let, že založily oheň na zalesněném západním okraji Sydney. Požárníkům se menší požár podařilo uhasit dřív, než způsobil škody na majetku.