Pussy Riot v dopise: Bojím se o život

Moskva - Na brutální zacházení a obavy o život si v novém dopise stěžuje jedna z členek Pussy Riot Naděžda Tolokonnikovová. Ta si odpykává dvouletý nepodmíněný trest ve věznici 600 kilometrů východně od Moskvy. Tamní poměry ostře kritizovala už koncem září. Držela protestní hladovku a požadovala převoz na jiné místo. Teď opět nejí a znovu se taky domáhá jiného vězení.

„Přiznávám, bojím se o život. Neboť nevím, co… se trýznitelé mordvinské vězeňské služby ze mne rozhodnou udělat,“ napsala členka kapely Pussy Riot. 

Žádám, aby byla zaručena má bezpečnost a abych byla převezena do jiné oblasti. Protože v Mordvinsku dělají zadrženým příšerné věci," tvrdí v listu, který během návštěvy převzala její bývalá obhájkyně a zveřejnilo ho několik opozičních webů. V dopise si Tolokonnikovová mimo jiné stěžuje na bolesti hlavy, které prý nedokázaly zmírnit žádné léky proti bolesti. 

Na protest proti údajnému hrubému zacházení a „otrocké“ práci v káznici držela Tolokonnikovová na konci září více než týden hladovku, kterou ukončila po důrazném varování lékařů. Poté, co se po třech týdnech hospitalizace vrátila ve čtvrtek večer do stejného vězeňského tábora, zahájila hladovku nanovo a požadovala převoz do jiné věznice. Úřady v pátek informovaly, že odsouzenou přemístí jinam. 

Takzvaná „punková modlitba“ skupiny Pussy Riot loni v únoru pobouřila ruskou veřejnost a tři z pěti rockerek přivedla před soud. Zatímco Tolokonnikovová a Marija Aljochinová, které jsou obě matkami, byly za výtržnosti odsouzeny k dvouletému nepodmíněnému trestu, jejich kolegyni Jaktěrině Samucevičové později soud trest změnil na podmínku. Jejich odsouzení vyvolalo v zahraničí důrazné protesty, v Rusku ale vysoké procento obyvatel s trestem souhlasí.