Koaliční jednání SPD s CDU/CSU mohou začít

Berlín - Němečtí sociální demokraté odsouhlasili jednání o velké koalici. Tu jim při přípravných rozhovorech nabídla Konzervativní unie kancléřky Angely Merkelové. SPD si ale stanovila sérii podmínek - požaduje mimo jiné plošnou minimální mzdu nebo rovné platové podmínky pro muže i ženy.

Německá sociální demokracie (SPD) dala dnes na stranické konferenci zelenou jednáním o vytvoření velké koalice s konzervativní unií CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové. Pro zahájení koaličních jednání se vyslovila naprostá většina z více než dvou stovek delegátů.

Vedení SPD si ale stanovilo deset klíčových témat, v nichž jim musí konzervativci vyjít vstříc, pokud budou o společnou vládu stát – patří mezi ně minimální mzda 8,50 eur (219 korun) za hodinu, rovné platy pro muže a ženy, větší investice do infrastruktury a vzdělání, vytvoření společné strategie pro podporu růstu a zaměstnanosti v eurozóně, daň z finančních transakcí, stejné penze pro důchodce v západní i východní části Německa nebo možnost dvojího občanství.

Zástupci obou politických táborů se sejdou poprvé ve středu, jednání mohou trvat i několik týdnů. Vytvoření koalice CDU/CSU a SPD je zřejmě jediné možné řešení povolební situace poté, co padla možnost na společnou vládu konzervativců se Zelenými.