Rodinu vyhoštěné kosovské Romky napadli

Paříž / Kosovská Mitrovica – V Kosovské Mitrovici dnes někdo napadl rodinu Romky, kterou nevybíravým způsobem vyhostili i se sourozenci a rodiči z Francie. Francouzský prezident Hollande povolil sice patnáctileté Leonardě Dibraniové, že se může do Francie vrátit - ovšem sama, bez rodičů a čtyř sourozenců. Kvůli tomu se stal terčem kritiky. Dívka jeho nabídku odmítla.

V Kosovské Mitrovici dnes napadli rodinu Leonardy Dibraniové. „Dibraniovi se spolu s dětmi procházeli po Mitrovici a byli napadeni neznámými lidmi,“ uvedl zdroj z tamní policie. Matka dostala ránu do obličeje a skončila v nemocnici, šokované děti na policejní stanici. Stalo se tak jen několik dní poté, co dívku i s rodinou šokujícím způsobem vystěhovaly francouzské úřady. 

Francouzští policisté vytáhli 9. října patnáctiletou Leonardu Dibraniovou před zraky učitelů a spolužáků při školním výletě z autobusu. Ještě téhož dne byla dopravena se zbytkem rodiny, které úřady zamítly žádost o azyl, do Kosovské Mitrovice. 

Francouzský prezident Hollande v sobotu prohlásil, že policisté v celé záležitosti postupovali podle zákona. Navrhl ovšem Leonardě, že se může vrátit do Francie a dokončit školu – ovšem sama, bez sourozenců a rodičů. Dívka to ihned odmítla. 

S nabídkou vyhoštěné kosovské Romce si ale Hollande pěkně naběhl. Čelí kvůli tomu ostré kritice a rekordnímu propadu popularity. Jedni ho viní z toho, že podrývá autoritu francouzských úřadů, které už jednou o deportaci rozhodly, a rozhodnutí by se proto prý nemělo měnit. Druhým zase vadí, že i když udělal prezident vstřícný krok, neumožnil návrat celé rodině Dibraniových, což je podle nich ostuda.   

A rozjitřená je kvůli případu Romky i politická scéna. Šéf socialistů Harlem Désir řekl, že Leonarda by se měla do Francie vrátit i se svými sourozenci a s matkou. „Budu o tom mluvit s prezidentem i členy vlády,“ řekl Désir. Naopak ministr vnitra Manuel Valls trvá na tom, že by se Dibraniovi do Francie vracet neměli: „Zákon musí být naplněn a tato rodina se nesmí vrátit do Francie,“ řekl Valls.