Přístupovou dohodu pro Ukrajinu chce Zeman už v listopadu

Kyjev – Prezident Miloš Zeman si přeje, aby Ukrajina podepsala přístupovou dohodu k EU už na listopadovém summitu Východního partnerství ve Vilniusu. Unie si ale klade před podpisem podmínku – žádá propuštění expremiérky Julie Tymošenkové na léčení do Německa. Zeman se dále v průběhu dnešního jednání s Janukovyčem shodl na prosazování takzvané ekonomické diplomacie. „Je to založeno na představě nevměšování do vnitřních záležitostí druhé země, ale současně nepovažování hospodářské výměny za pouhou vnitřní záležitost,“ řekl Zeman.

Zeman dorazil do Kyjeva na pozvání Janukovyče. Oba politici se letos již setkali na summitu visegrádské skupiny v polské Visle. Zeman na vrcholné schůzce středoevropských států a Ukrajiny pronesl, že chce svou cestou na východ podpořit sbližování Kyjeva s Bruselem. Kyjev i Praha doufají, že sblížení Ukrajiny s unií, a zvláště vytvoření zóny volného obchodu, pomůže zlepšit obchod mezi oběma zeměmi a zvýšit podíl českých investic na východě Evropy.

Zeman po jednání s Janukovyčem:

„Česko podporuje nejenom úsilí Ukrajiny o zavedení asociační dohody s Evropskou unií, ale podporuje i další zahraniční aktivity Ukrajiny, jako její kandidaturu do Rady bezpečnosti OSN.“

Přiblížení k EU výměnou za propuštění Tymošenkové

Podmínkou uzavření asociační dohody mezi Ukrajinou a unií je ovšem propuštění vězněné expremiérky Julije Tymošenkové. Politička je za mřížemi kvůli údajnému zneužití pravomocí. Protože má problémy s nemocnou páteří, požaduje ukrajinská opozice její propuštění k léčbě v Německu.

Zeman kritizoval podmínky věznění Tymošenkové během své letošní návstěvy Berlína, dnes český prezident případ příliš nekomentoval. Podle něj jde o citlivou otázku, které by „předčasná medializace“ spíše uškodila. Janukovyč zopakoval, že Ukrajina potřebuje zákon, jenž by dovoloval potrestaným osobám vyjet za léčením za hranice země. „Návrh takového zákona se zatím projednává politickými silami na Ukrajině a bude představen do ukrajinského parlamentu,“ řekl Janukovyč.

  • Tymošenková si odpykává sedm let vězení za zneužití pravomocí. Její zdravotní stav se ale horší. V nemocnici v Charkově se léčí s vyhřezlou ploténkou, bez opory nemůže chodit. Podle ošetřujících německých lékařů se bez operace v Berlíně neuzdraví. Ukrajinská opozice Janukovyče vyzývá, aby bývalou premiérku na léčení propustil. „Samozřejmě čekáme spolu s našimi evropskými přáteli na rozhodnutí prezidenta. Pro něj je to velmi jednoduché rozhodnout a bylo by to velmi rychlé, kdyby využil svého práva na udělení milosti,“ řekla dcera vězněné expremiérky Jevgenija Tymošenková. Zbytek trestu by si po návratu na Ukrajinu ale zřejmě Tymošenková musela odpykat.

Zpravodaj ČT Josef Pazderka:

„Rozhodnutí o osudu Julije Tymošenkové má padnout nejdříve do poloviny listopadu. Janukovyč sice deklaruje, že chce Tymošenkovou pustit na léčení, ale podmínky, za kterých by to udělal, jsou pro Tymošenkovou nepřijatelné.“

Miloš Zeman a Viktor Janukovyč v Kyjevě
Zdroj: ČTK/AP/Efrem Lukatsky

Česko-ukrajinské vztahy mají za sebou složité období. Praha dala azyl několika ukrajinským politickým uprchlíkům. A vláda Viktora Janukovyče to nesla nelibě. V roce 2011 došlo i na vojenské špionážní skandály a země si vypovídaly diplomaty. Kyjev teď ale nabírá proevropský kurz a vztahy se zlepšují.

Česko hledá v Kyjevě sídlo pro ambasádu

Český prezident Miloš Zeman projevil přání, aby nová česká ambasáda v Kyjevě sídlila v historickém domě, ve kterém během první světové války přebýval budoucí prezident samostatného Československa Tomáš Garrigue Masaryk. Nyní sídlí české úřady v Kyjevě na několika místech, nová budova by umožnila sestěhovat všechny pod jednu střechu.

Prezident Janukovyč Zemanovi přislíbil pomoc při získání takzvaného „Zámku barona“, ve kterém v roce 1917 sídlila odbočka Československé národní rady v Kyjevě. Její druhé plenární schůze se v prosinci 1917 vedle T.G. Masaryka zúčastnil i její tajemník Jiří Klecanda, Rudolf Medek a další představitelé československého odboje.

Janukovyč na oplátku Zemana vyzval, aby podpořil zlepšení vízového režimu pro ukrajinské podnikatele, kteří chtějí působit v Česku. Prezidenti se také shodli na potřebě zřizování dalších konzulárních úřadů, které by prohloubily vzájemnou hospodářskou spolupráci regionů obou zemí. Ukrajinský týdeník Korrespondent loni v létě zařadil Českou republiku k „vízově“ nejméně přátelským zemím vůči Ukrajině.

Při Zemanově dnešním jednání s Janukovyčem byly podepsány smlouvy o zamezení dvojímu zdanění, navrácení nelegálních migrantů, péči o válečné hroby a certifikaci výrobků obranného průmyslu.

Česká firma VUCHZ postaví na Ukrajině pivovar 

Se Zemanem zamířilo na Ukrajinu zhruba 80 podnikatelů. Například česká společnost VUCHZ uzavřela v Kyjevě smlouvu na výstavbu pivovaru na Ukrajině. „Chceme-li vařit pivo, musíme nejprve postavit pivovar,“ řekl Zeman v projevu k zástupcům firem. Investice jsou podle něj důležité pro tvorbu nových pracovních míst. České pivovarnictví má na Ukrajině tradici. V roce 1888 například český emigrant Václav Zeman založil pivovar v Lucku. Od roku 2004 pivovar vyrábí chmelový nápoj pojmenovaný po svém zakladateli, který v neděli prezident ochutnal. 

Podle vedoucího podnikatelské delegace a prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka čeští a ukrajinští podnikatelé v průběhu prezidentovy návštěvy Kyjeva podepsali i další dohody o vzájemném obchodu a investicích. 

Zeman před podnikateli podotkl, že se v průběhu dnešního jednání s Janukovyčem shodl na prosazování takzvané ekonomické diplomacie. „Je to založeno na představě nevměšování do vnitřních záležitostí druhé země, ale současně nepovažování hospodářské výměny za pouhou vnitřní záležitost,“ řekl Zeman. Podle českého prezidenta představuje Ukrajina pro české podniky řadu příležitostí, zejména ve strojírenství, energetice, dopravě, zemědělství, ale i výstavbě bioplynových stanic nebo ve službách. Při té příležitosti prezident vyzdvihl, že byla podepsána také smlouva o spolupráci mezi poštovními organizacemi obou zemí.

V úterý se prezident Zeman přesouvá na východ Ukrajiny do Doněcku. Setká se tam s politiky, podnikateli a taky s nejbohatším Ukrajincem Rinatem Achmetovem.