Asad opět prezidentem? Žádné překážky nevidí

Damašek – Syrský prezident Bašár Asad zvažuje kandidaturu na post hlavy státu. Řekl to v rozhovoru pro libanonskou televizi. Podle něj není důvod, proč by se o post znovu neucházel. Jeho rodina vládne v zemi přes čtyřicet let. Proti Asadovu režimu už dva roky bojuje opozice, občanská válka si v zemi vyžádala přes 110 tisíc obětí.

Syrský prezident Bašár Asad ještě zváží svou kandidaturu v prezidentských volbách, které se mají uskutečnit v příštím roce. „Osobně nevidím žádné překážky, proč bych se nemohl zúčastnit příštích prezidentských voleb,“ prohlásil. Asad převzal nejvyšší funkci v zemi od svého otce v roce 2000 a byl potvrzen v hlasování, ve kterém neměl protikandidáta. Znovuzvolen byl pak v roce 2007.  

Prezidenta i po více než dvouleté občanské válce, která si vyžádala přes 110 tisíc obětí, stále podporují příslušníci syrských menšin - šíitští alávité, k nimž Asad patří, a také křesťané. Opozice, která proti němu bojuje, a mnoho zahraničních vlád ale žádá jeho odstoupení.  

Asad v rozhovoru dodal, že o své kandidatuře rozhodne na základě vůle syrského lidu. „Pokud jde o touhu lidí, je ještě příliš brzy o tom mluvit. Můžeme o tom debatovat, až bude stanoveno datum voleb,“ uvedl.

Kerry: Válka v Sýrii neskončí, dokud bude Asad v čele

Na Asadova slova reagoval dnes během návštěvy Paříže americký ministr zahraničí John Kerry. Řekl, že válka v Sýrii neskončí, dokud bude Asad zastávat nejvyšší funkci v zemi.

V souvislosti s konáním mezinárodní konference o Sýrii, která se má uskutečnit na konci listopadu, syrský prezident v rozhovoru uvedl, že ještě „nedozrály podmínky“ pro mírové rozhovory s opozicí. „Kdo se toho bude účastnit, jaký vztah mají k syrskému lidu?“ prohlásil na adresu takzvané Ženevy 2.

Zemi by měl tento týden navštívit zmocněnec OSN pro Sýrii Lachdar Brahímí. Damašek prostřednictvím provládního deníku Al-Vatan jeho cestu uvítal, nicméně varoval ho, že musí jednat „objektivně a profesionálně“. Totéž zopakoval i Asad, když řekl, že se Brahímí „nesmí odchýlit od své mise“ a musí být „nezaujatý“. 

Bašár Asad zvažuje další prezidentskou kandidaturu (zdroj: ČT24)