Nizozemsko požaduje u soudu propuštění vězněných ekologů

Amsterdam - Nizozemská vláda dál žádá po Rusku propuštění aktivistů Greenpeace. Dnes se obrátila na Mezinárodní soud pro námořní právo, aby Moskvě nařídil jejich osvobození. Třicet členů hnutí police zadržela v Barentsově moři, kde protestovali proti těžbě ropy. Úřady na ně uvalily vazbu. Viní je z pirátství, za které jim hrozí až patnáct let vězení.

Věznění ekologové byli zadrženi u ropné plošiny společnosti Gazprom v polovině září na lodi Arctic Sunrise, plující pod nizozemskou vlajkou. Ruské úřady obvinily 30 zadržených, včetně dvou nizozemských občanů, z pirátství, za což jim v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. Ještě předtím na ně murmanský soud uvalil dvouměsíční vyšetřovací vazbu.

„Stát požaduje propuštění posádky a lodi,“ uvedlo nizozemské ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení. Ministerstvo očekává verdikt „do měsíce“. Sám soud ve svém komuniké jen ohlásil, že datum přelíčení stanoví „v příštích dnech“ bez dalšího upřesnění. Nizozemsko podle agentury AFP naznačilo, že by bylo ochotno přerušit soudní při, pokud by Rusko přistoupilo na jednání, avšak nikoliv před propuštěním zadržované posádky. Požádalo také soud o to, aby dohlédl na to, že Rusko nepodnikne „žádné další opatření, které by mohlo zhoršit či rozšířit“ spor.

Greenpeace postup Haagu uvítalo jako „velmi důležité gesto“, nicméně advokát hnutí Jasper Teulings připustil, že nejspíše opravdu potrvá čtyři týdny, než soud vydá své rozhodnutí. Organizace proto vybídla všechny zainteresované vlády, aby zasáhly a zajistily „okamžité propuštění“ zadržovaných aktivistů.