Sólista moskevského baletu se cítí „zcela nevinen“

Moskva - Sólista baletu moskevského Velkého divadla Pavel Dmitričenko popřel jakýkoli podíl na lednovém brutálním útoku proti šéfovi baletního souboru Sergeji Filinovi. Po příchodu do soudní síně, kde mělo začít projednávání ostře sledované kauzy, Dmitričenko prohlásil, že se cítí „zcela nevinen“. Soud pak přelíčení odložil kvůli nepřítomnosti jednoho z advokátů.

Filin se stal 17. ledna v centru Moskvy terčem pečlivě naplánovaného útoku kyselinou sírovou, při němž utrpěl vážné zranění očí, z něhož se dlouhé měsíce léčil na specializované klinice v Německu. Podstoupil přes dvacet operací, a přestože se v září do divadla vrátil, následky zranění podle lékařů budou značné a trvalé. Od pachatelů hodlá Filin požadovat kompenzaci za poškozené zdraví a náhradu ušlého platu.

Podle žaloby si útok objednal Filinův sok Dmitričenko, který údajně nesouhlasil s obsazováním hlavních baletních rolí a rozdělováním mzdových bonusů. Ke zločinné akci měl přizvat své známé Jurije Zaruckého a Andreje Lipatova, s nimiž útok zosnoval.

Dmitričenko tvrdí, že úkolem Zaruckého bylo pouze Filina zbít. O použití kyseliny prý nic nevěděl. Pokud porota označí trojici obžalovaných za viníky, hrozí jim 12 let vězení.

Sergej Filin po útoku
Zdroj: AP/Sergej Ilnitsky

Agentura Interfax uvedla, že soud hodlá jako svědka vyslechnout i bývalou hvězdu Velkého divadla, sólistu baletu a pedagoga Nikolaje Ciskaridzeho. Muž, jehož konflikty s šéfem baletu byly veřejným tajemstvím, byl z divadla propuštěn letos v létě. Právě Ciskaridzeho původně vedení divadla obviňovalo, že jako hlavní intrikán stál za útokem na Filina.

„Stal se zločin a to se musí vyřešit. Každopádně pro nás je situace tragická - týká se to našich přátel a kolegů,“ komentovala proces mluvčí Velkého divadla Jekatěrina Novikovová.

Přelíčení bude pokračovat příští týden v úterý.