V čele bundestagu beze změny: Předsedou znovu Lammert

Berlín – Předsedou německého Spolkového sněmu byl podle očekávání znovu zvolen Norbert Lammert z Křesťanskodemokratické unie (CDU). Byl jediným kandidátem, získal 591 hlasů, tedy 94 procent hlasujících poslanců. V čele dolní komory parlamentu stál Lammert i během dvou předchozích funkčních období; v roce 2009 pro něj hlasovalo 84 procent poslanců, v roce 2005 jich bylo 93 procent.

Ustavující schůze Spolkového sněmu se koná přesně měsíc po volbách. V dolní komoře německého parlamentu v tomto volebním období zasedá 631 poslanců, nejsilnější frakcí je konzervativní unie CDU/CSU s 311 mandáty. Sociální demokracie (SPD) má 193 poslanců, postkomunistická Levice 64 a Zelení 63 zákonodárců.

Dnešní zasedání zahájil podle tradice nejstarší z poslanců, sedmasedmdesátiletý Heinz Riesenhuber z CDU. Někdejší člen kabinetu kancléře Helmuta Kohla, který nyní zahajuje už své jedenácté funkční období, vedl ustavující schůzi Spolkového sněmu už před čtyřmi roky.

Ustavením nového Spolkového sněmu také končí koaliční vláda CDU/CSU s liberální FDP. Kabinet kancléřky Angely Merkelové ale bude fungovat v demisi, dokud nevznikne nová vláda. Ve středu by měly začít koaliční rozhovory mezi CDU/CSU a SPD. Zástupci obou stran předpokládají, že nový kabinet pod vedením Merkelové by se mohl ujmout moci před Vánoci.