Putin poprvé k etnickým nepokojům: Zastavme politizaci islámu

Moskva – Ruský prezident Vladimir Putin se dnes poprvé veřejně vyslovil k nedávným etnickým nepokojům na jihu Moskvy vyvolaným vraždou mladého Rusa ázerbájdžánským přistěhovalcem. Navrhl vytvořit v Rusku „pracovní mapu“, která by zachycovala potřeby jednotlivých regionů, pokud jde o pracovní síly ze zahraničí. Hlavní tíha odpovědnosti podle něj leží na místní samosprávě, která musí vytvořit náležité podmínky pro adaptaci cizinců a odvrácení etnických sporů.

Rusko musí zastavit politizaci islámu, protože „jisté síly“ zneužívají radikální islámské proudy k oslabení ruského státu, k vytváření konfliktních zón kontrolovaných zvenčí a k rozněcování separatistických nálad, řekl Putin na zasedání kremelské Rady pro národnostní vztahy v uralské Ufě.

Ruští muslimové by měli obnovit vlastní islámské bohoslovecké učení, které by zajistilo „svrchovanost ruského duchovního prostředí“. Měli by se víc podílet na sociální adaptaci souvěrců, kteří přijíždějí do Ruska za prací. Taková adaptace by se přitom podle Putina měla zaměřit na rozvoj muslimského způsobu života v souladu se „soudobou sociální skutečností“. Měla by být protiváhou radikálních ideologií, které stahují věřící do středověku, prohlásil prezident.

Muslimové musejí podle hlavy státu zachovat věrnost svým historickým tradicím v Rusku a navázat partnerské vztahy s pravoslavnou církví. Putin v této souvislosti navrhl, aby bylo v Rusku zřízeno vyznamenání „Za přínos k upevnění jednoty ruského národa“.

Putin reagoval i na pondělní teroristický útok na linkový autobus v jihoruském Volgogradě. Prohlásil, že ruskému vedení je islamistické zločinecké pozadí činu dobře známo. „Víme, co je to za lidi, tito zločinci a teroristé, jejichž rukama už v naší zemi zahynulo mnoho lidí včetně muslimských duchovních,“ poznamenal prezident.