Zadržení členové Greenpeace už nejsou piráti, ale jen výtržníci

Moskva - Rusko stáhlo obvinění z pirátství, které vzneslo vůči třicítce členů ekologické organizace Greenpeace. Nově je viní jen z výtržnictví, za což hrozí mnohem nižší trest. Oznámil to mluvčí ruských vyšetřovatelů Vladimir Markin. Aktivisté byli zadrženi v polovině září u ropné plošiny společnosti Gazprom a soud na všechny uvalil dvouměsíční vazbu.

Nově se na aktivisty vztahuje článek 213 trestního zákona, ve kterém se mluví o výtržnictví, za které hrozí trest maximálně sedm let. Běžně se ale trestá jen několika dny za mřížemi a pokutou. Za pirátství je možné uložit až patnáct let vězení.

Moskva předtím oznámila, že se nehodlá před Mezinárodním soudem pro námořní právo účastnit řešení sporu s Nizozemskem kvůli zadrženým ekologům. Podle ruského ministerstva zahraničí spadá tento případ pod ruskou jurisdikci. 

Zadržení aktivistů Greenpeace na lodi Arctic Sunrise
Zdroj: ČTK/AP/Greenpeace

Nizozemská vláda v pondělí oznámila, že se obrátila na Mezinárodní soud pro námořní právo v Hamburku. Chce mimo jiné, aby jako předběžné opatření Rusku nařídil propustit účastníky protestu proti chystané těžbě ropy v Arktidě. „Rusko informovalo Nizozemsko a Mezinárodní soud pro námořní právo, že nepřijímá arbitrážní řízení ve věci lodi Arctic Sunrise. Nemá ani v úmyslu zúčastnit se jednání o předběžných opatřeních,“ citoval Interfax sdělení ministerstva zahraničí.

Ruská diplomacie argumentuje tím, že konvenci o mořském právu Rusko ratifikovalo v roce 1997 i s prohlášením, že v případě sporů týkajících se naplňování suverénních práv a jurisdikce neakceptuje procedury urovnávání sporů vedoucí k závazným rozhodnutím, a to je daný případ, protože aktivisté z Arctic Sunrise akcemi u těžební plošiny porušili ruské zákony o výlučné ekonomické zóně a o kontinentálním šelfu. Greenpeace tvrdí, že ruští pohraničníci se zmocnili její lodi, plující pod nizozemskou vlajkou, v mezinárodních vodách.

Reportáž o soudu s ruskými Greenpeace (zdroj: ČT24)