Živý íránský oběšenec se zřejmě druhé popravě vyhne

Teherán - Íránský ministr spravedlnosti Mostafá Púr Mohammadí řekl, že „není třeba“, aby byl muž, který přežil popravu, pověšen podruhé. Informovala o tom íránská agentura ISNA. Dotyčný byl nalezen po popravě oběšením živý v márnici. Právníci na ministerstvo apelovali, aby zastavilo opakování popravy.

Mostafá Púr Mohammadí prohlásil, že pokud by byl muž znovu popraven, mohlo by to zhoršit pověst Íránu. „Odsouzenec, který přežil vykonání rozsudku smrti, znovu na popraviště nepůjde,“ řekl ministr spravedlnosti. „Jestliže přežil, nebylo by šťastné ho věšet znovu,“ dodal.

Vláda v Íránu nemá přímou kontrolu nad soudní mocí. Právě vedení justice má rozhodnout, zda se druhá poprava bude konat, píše server BBC News.

Odsouzený muž upadl do kómatu

Sedmatřicetiletý muž známý pod jménem Alírezá M. dostal trest smrti za překupnictví drog. Poprava se konala v polovině října. Muž údajně visel v oprátce 12 minut a pak ho vězeňský lékař prohlásil za mrtvého. Ráno, po převozu do márnice, jeden ze zaměstnanců konstatoval, že muž stále dýchá. Nyní je v nemocnici a ještě se neprobral z kómatu.

Organizace Amnesty International (AI) minulý týden vyzvala Írán, aby výkon trestu neopakoval, ale i k moratoriu na všechny připravované popravy v zemi.

Podle AI bylo v Íránu od začátku roku popraveno nejméně 508 lidí. Podle islámského práva šaría, které v Íránu platí, se hrdelní trest vztahuje na vraždu, znásilnění, ozbrojenou loupež, obchodování s drogami a cizoložství.

Írán patří spolu s Čínou, Saúdskou Arábií a USA ke státům, v nichž se provádí nejvíce poprav na světě. Mezinárodní organizace na obranu lidských práv tuto skutečnost opakovaně kritizují, Teherán ale tvrdí, že popravy jsou zásadní pro udržení pořádku v zemi.