Kolumbie dražila věci po pašerácích. Kuriozitou byl Harley Davidson

Bogota - Kolumbijská policie uspořádala dražbu věcí zabavených pašeráckým gangům. K prodeji nabízela obrazy, auta, šperky, ale i nemovitosti. Vedení policie tím chce vylepšit rozpočet protidrogové jednotky a nabídnout zároveň některé vzácné předměty sběratelům.

Policie nabízela obrazy různé kvality i ceny, nejlevnější za pouhých dvacet dolarů. K dispozici byly i zlaté Rolexky s diamanty nebo prsten za 25 tisíc dolarů. „Běžně se zabýváme spíš nemovitostmi, tato aukce je ale zajímavá svým sortimentem. Máme tu ve větším měřítku umělecké kusy a dekorace, které náležely pašerákům drog,“ prohlásila manažerka prodeje Clara Ines Saldarriagová.

V nabídce je ale i množství nemovitostí - domy, farmy a obchody za celkem 5 milionů dolarů. Ke kuriozitám náleží dva motocykly Harley Davidson. Traduje se, že patřily muži, který před dvaceti lety zabil drogového bosse Pabla Escobara. „Vím, že to pochází od pašeráků drog, jsou to předměty zabavené lidem, kteří je získali ilegální cestou. Ale podstupuji do riziko a nakupuji je,“ konstatoval kupující Rodrigo Gomez.

V Kolumbii proběhla aukce věcí po pašerácích drog (zdroj: ČT24)

Drogový byznys sužuje Kolumbii od 60. let, v zemi bylo na 20 kartelů a pocházelo odsud přes 50 procent drog na americkém trhu. V devadesátých letech vláda s pomocí Američanů kartely rozprášila, drogy přesto zůstávají jedním z nejvýnosnějších obchodních artiklů v zemi.