Berte si příklad z Mandely, radí opozici Chodorkovskij

Moskva – Vzít si příklad z jihoafrického bojovníka proti apartheidu Nelsona Mandely radí ruské opozici někdejší nejbohatší Rus a ropný magnát Michail Chodorkovskij. U příležitosti 10. výročí svého uvěznění v článku otištěném v deníku New York Times uvedl, že autoritářský režim dokáže svrhnout jen nenásilné hnutí ochotné ke kompromisům s pronásledovateli a vězniteli.

Chodorkovskij byl před deseti lety zatčen na letišti v Novosibirsku a posléze odsouzen za údajné daňové úniky a zpronevěry. Opozice a ochránci lidských práv ale vidí v někdejším oligarchovi politického vězně, který pyká za to, že si svými ambicemi rozhněval Kreml. Z vězení by měl vyjít v srpnu 2014 - pokud mu nepomůže případná amnestie, anebo pokud nebude potřetí odsouzen.

„Uplynulo deset let, které jsem prožil ve věznicích a táborech nového Ruska. Mnohé se změnilo (…), ale můj svět je prakticky nehybný: barák v táboře u čínských hranic na začátku uvěznění se málo liší od nynějšího baráku u finských hranic,“ napsal Chodorkovskij. Připustil, že Rusko zbohatlo díky tomu, že ceny ropy a plynu za dobu jeho uvěznění vzrostly na pětinásobek. Přesto lidé utíkají do ciziny. Zemi za deset let opustilo 2,5 milionu Rusů. Za příčinu všeho špatného v zemi opět označil „nevyměnitelnou a nekontrolovanou moc“ soustředěnou v Putinových rukou, která „ztrácí schopnost se přizpůsobovat měnícímu se světu“. Navíc stoupá riziko, že po Putinovi přijde další autoritářský režim.

Jedinou nadějí zůstává široké nenásilné hnutí, které by měl inspirovat právě jihoafrický vůdce Nelson Mandela. „Mandelova genialita spočívala v tom, že když vyšel z vězení, tak - místo aby práskl dveřmi před nosem svých věznitelů - je nechal otevřené,“ napsal nejznámější ruský vězeň. Budoucnost své vlasti vidí v Evropě „sahající od Atlantiku až k Tichému oceánu“.

Chodorkovského syn Pavel v rozhovoru pro The Telegraph připustil, že otec stále žije ruskou přítomností, protože nechce ztrácet čas obavami z budoucnosti závislé na Putinovi. Ale s politickou realitou se stále nesmířil.

Opoziční list Novaja gazeta dnes napsal, že Chodorkovského zatčení v roce 2003 předznamenalo další vývoj Ruska v Putinově éře. Hospodářský list Vědomosti zase označil magnátovo uvěznění za „konec mírového soužití byznysu a byrokracie“, protože „po případu Jukos se justice přeměnila v klíčový nástroj řízení ekonomiky“. Nezávislost justice a ochrana soukromého vlastnictví padly na oltář cílů režimu.

Rozhovor s Mariannou Placákovou (zdroj: ČT24)

Vyjádřit solidaritu s Chodorkovským mohou dnes večer lidé v pražské Galerii Montmartre. Akce Čtení za Michaila Chodorkovského se účastní také ruská disidentka a básnířka Natalija Gorbaněvská, která chce zdůraznit, že nejde jen o čtení za vězněného magnáta, ale i za další ruské politické vězně. Zmíní v této souvislosti členku Pussy Riot Naděždu Tolokonnikovovou nebo aktivistu Michaila Kosenka, kterého soud tento měsíc poslal do psychiatrické léčebny. Čtení za Michaila Chodorkovského uspořádala Iniciativa Strategie 31 spolu s Knihovnou Václava Havla; připojuje se tak k celosvětovému čtení za politické vězně v Rusku. To se dnes koná například ve Francii, USA, Itálii i v Rusku.