Romové od Letanovců už jsou v novém - ale pořád v ghettu

Bratislava – Na Slovensku končí bourání jedné z největších a nejstarších romských osad. Letanovský mlyn u východoslovenské obce Letanovce byl léta považován za jedno z nejbídnějších romských ghett v zemi. Ve špatných podmínkách tam žilo přes 800 lidí: bez elektřiny, nezávadné vody, kanalizace a základní infrastruktury, s 98procentní nezaměstnaností, špínou a nemocemi. Úřady osadu vystěhovaly a všichni obyvatelé se už přemístili do nových bytů.

Státní úřady, samospráva i sami Romové existenci osady staré přes sto let označovali za obrovský problém, jeho řešení však trvalo dlouhá léta. Už v roce 2006 existoval plán na výstavbu nových bytů pro letanovské Romy, dokončit se jej podařilo ale teprve nyní.

Likvidaci osady vítají nejen lidé z Letanovců, ale i zástupci národního parku Slovenský ráj. Ti dlouho poukazovali na to, že romské ghetto na hranici chráněného území odrazuje turisty a představuje i ekologický problém. Podle správy parku Romové v rezervaci například káceli stromy a způsobili škody za desítky tisíc eur.

Nová romská osada u Letanovců
Zdroj: ČT24

Letanovce získaly evropské i státní dotace a za téměř 100 milionů korun postavily 96 bytů. Každý má vlastní sociální zařízení, zateplené stěny a větší obytnou plochu než domky v osadě. Podle nových nájemníků je to splněný sen, nadšení většiny Romů ale úplně nesdílí třeba Milan Barlog, člen zaniklého občanského sdružení Zachraňme Letanovský mlyn. Posledních pět let v osadě pomáhal a snažil se vyjednat s úřady přestěhování obyvatel z katastrofálních podmínek. Teď se mu nelíbí, že z nových bytů do Letanovců lidé chodí dva kilometry po rozježděné polní cestě. Vyřešila se sice hygiena, ale sociální odtržení ne - i čerstvě natřené žluté domky jsou stále jen ghettem.

Nájemníci zaplatí za byt a elektřinu přes dva tisíce korun měsíčně. I takovou částku ale mnozí z nich dají jen těžko dohromady. Skoro všichni jsou totiž dlouhodobě bez práce, odkázaní na nízké sociální dávky. „Věřím tomu, že jednou nebude nouze o práci, ale musíme se my všichni Romové spojit,“ říká Eduard Mako, majitel stavební firmy a bývalý obyvatel osady.

Vystěhováním Romů v Letanovcích práce na likvidaci osady nekončí. Místo teď čeká úklid a rekultivace, v budoucnu by se měly opravit značené turistické trasy a počítá se i se stavbou informačního centra a parkoviště.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)