„Vzhůru, Itálie,“ volá znovu Berlusconi

Řím - Vůdčí představitelé pravicové koalice Lid svobody (PdL) Silvia Berlusconiho se dnes dohodli, že hnutí zastaví činnost. Naopak oživeny budou aktivity strany Forza Italia (Vzhůru, Itálie), se kterou bývalý premiér před 20 lety vstoupil do politiky. První spekulace o přejmenování hnutí se objevily už letos v červnu. Berlusconi pak svůj záměr potvrdil v polovině září.

Koalice Lid svobody vznikla v listopadu 2007 sloučením Národního spojenectví (AN) a právě tehdejší Berlusconiho strany Vzhůru, Itálie. Forza Italia, která byla založena v první polovině 90. let 20. století, patřila už od počátku své existence k největším politickým subjektům v Itálii.

Představitelé Berlusconiho strany na dnešní schůzce rovněž odsouhlasili, že i jako strana Vzhůru, Itálie budou i nadále podporovat vládu premiéra Enrika Letty. "Návrat strany Vzhůru, Itálie byl odsouhlasen jednomyslně," prohlásil Berlusconi na tiskové konferenci. První celonárodní sněm strany se podle něj uskuteční 8. prosince.

Jednání se ale nezúčastnilo pět ministrů, mezi nimi i ministr vnitra a místopředseda vlády Angelino Alfano. Nynější strana tak i pod novým názvem nadále zůstává názorově rozdělená.