O špehování mobilu jsem nevěděl, sdělil prý Obama Merkelové

Washington - Americký prezident Barack Obama ujistil německou kancléřku Angelu Merkelovou, že o odposleších jejího mobilního telefonu nevěděl. Píše o tom německý týdeník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Šéfové německé rozvědky i kontrarozvědky pojedou do Washingtonu kontrolovat, jak americká strana obvinění vyšetřuje. Německo a Francie požadují po Spojených státech, aby do konce roku podepsaly dohodu, že své spojence špehovat nebudou. Německo spolu s Brazílií mezitím pracují na rezoluci OSN o ochraně osobních svobod.

Šéf Bílého domu kancléřce ujištění údajně sdělil ve středečním telefonátu, v němž si Merkelová kvůli vážnému podezření na odposlechy jejího mobilu stěžovala. Pokud Obama skutečně takový výrok učinil, nepřímo připustil možnost, že přinejmenším v minulosti NSA mobilní telefon Merkelové odposlouchával.

Podle týdeníku Der Spiegel začalo špehování mobilu kancléřky již před více než deseti lety. Nařízení sledovat tento mobil prý bylo v platnosti ještě několik týdnů před návštěvou prezidenta Obamy v Berlíně v červnu letošního roku.
   
Bílý dům tento týden v písemném prohlášení pouze informoval o tom, že Obama Merkelovou ujistil, že Spojené státy její komunikaci nesledují, ani nebudou sledovat v budoucnu. Washington ale odmítá odpovídat na dotazy, zda telefon kancléřky byl odposloucháván v minulosti. Existuje podezření, že americké tajné služby sledovaly řady státníků, nejen Merkelové.

Obamu trápilo v Berlíně vedro
Zdroj: ISIFA/EPA/MARCUS BRANDT

Špehování se stalo tématem číslo jedna na summitu Evropské unie. Zatímco britský premiér David Cameron v Bruselu činnost špionážních služeb obhajoval, Berlín a Paříž na vyšetření skandálu trvají. Česko se podle premiéra Jiřího Rusnoka do jednání evropských mocností s Washingtonem aktivně nezapojí.

Německá kancléřka už před dvoudenním summitem prohlásila, že špehování mezi přáteli je nepřijatelné. Zprávy o tom, že americká rozvědka sledovala její mobilní telefon, se objevily ve středu.

Summit EU
Zdroj: Yves Logghe/ČTK/AP Photo

Web americké NSA měl problémy

Internetové stránky NSA, která čelí obvinění ze sledování e-mailové a telefonické komunikace milionů lidí i desítek politiků v zahraničí, měly v pátek výpadek. „Stránky NSA.gov nebyly v noci několik hodin dostupné kvůli vnitřní chybě, ke které došlo během plánované aktualizace,“ uvedla NSA v prohlášení. „Tvrzení, že výpadek způsobil útok DDOS nejsou pravdivé,“ dodala NSA. DDOS, neboli distribuované odmítnutí služby, je metoda, při níž útočníci záplavou požadavků zahltí cílové servery, jež se pak pod náporem zhroutí.

Národní agentura pro bezpečnost (NSA)
Zdroj: ČT24

NSA tak odmítla zprávy, že se stala terčem útoku hackerů, jak se na internetu spekulovalo. Podle některých tvrzení za tím mohl být útok hackerů ze skupiny Anonymous, která se již napadáním úředních stránek nejen v USA, ale i v dalších zemích v minulých měsících proslavila. Nejméně jedna z hackerských skupin se nicméně během noci k odpovědnosti přihlásila.
   
Nefunkční web se na sociálních sítích kromě spekulačních diskuzí stal i terčem vtipů. „Jej, kvůli spadlému serveru nsa.gov nepanikařte. Mají zálohu internetu,“ uvedl na Twitteru @AnonyOps v narážce na to, že americké rozvědky podle obvinění masově sbírají data o provozu na internetu.

Edward Snowden
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Rusko si z aféry hlavu neláme

Spojené státy v současné době varují zahraniční výzvědné služby, že někdejší zaměstnanec americké Národní bezpečnostní agentury (NSA) Edward Snowden získal podrobné informace o jejich tajné spolupráci s USA. Některé z desítek tisíc dokumentů, které Snowden získal, se podle zdroje citovaného The Washington Post týkají citlivých sledovacích programů namířených proti americkým rivalům, mimo jiné i proti Rusku.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov už se nechal slyšet, že objeví-li se informace o akcích špionáže USA namířených proti Rusku, vzájemné vztahy to nijak neovlivní.