Čínský novinář se v přímém přenosu přiznal ke korupci

Peking - Uvězněný čínský novinář Čchen Jung-čou se v přímém přenosu přiznal, že hanobil státní firmu – bral totiž úplatky a psal vymyšlené zprávy. Noviny, ve kterých pracoval, přitom ještě předtím požadovaly jeho propuštění. Přiznání v televizním vysílání se v Číně objevují často a v různých kauzách. Podle kritiků režimu bývají vynucená.

Novináře listu Čchen Jung-čoua zadržela v polovině měsíce policie s podezřením, že „poškodil podnikatelskou pověst“, když napsal 15 článků o velké polostátní firmě Zoomlion. Zoomlion patří mezi největší čínské výrobce stavebních strojů, jako jsou buldozery, a patří mezi největší daňové přispěvatele ve městě Čchang-ša v sousední provincii Chu-nan.
   
„Chci uznat svou vinu a projevit lítost. Poškodil jsem firmu Zoomlion a také všechna zpravodajská média i důvěru, o kterou usilují u veřejnosti. Udělal jsem to hlavně proto, že jsem toužil po penězích a slávě. Byl jsem zneužit. Uvědomil jsem si, že jsem jednal špatně,“ prohlásil Čchen oblečený v zeleném vězeňském oděvu.
   
Ve svých zprávách firmu Zoomlion obvinil, že poskytuje podvodné účetní údaje včetně „nafouknutého“ zisku. Zoomlion a jeho pobočky měl podle informací zveřejněných na internetových stránkách společnosti v loňském roce zisk a daňové výnosy více než 12 miliard jüanů (dvě miliardy korun). Firma označila novinářova tvrzení za pomluvu.

Noviny se postavily čínským úřadům
   
List The New Express, který vychází v Kuang-čou v jihočínské provincii Kuang-tung, po zatčení zveřejnil celostránkový úvodník pod titulkem: „Prosím, propusťte našeho člověka“ vytištěný výrazným černým písmem. Šlo o zřídka vídaný případ místního sdělovacího prostředku, který se postavil čínským úřadům, které udržují sdělovací prostředky pod přísnou kontrolou. 
     
Odvaha listu podle BBC osmělila i některá další média. Čínské úřady po výzvě listu řekly médiím, aby o případu novináře Čchen Jung-čoua již neinformovaly.