Putin udělá vše, aby se homosexuálové cítili v Soči dobře

Soči - Ruský prezident Vladimir Putin chce, aby se všechny menšiny včetně homosexuálů na olympijských hrách v Soči cítily dobře. Sám se prý o to postará. Přislíbil to při uvítání předsedy Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomase Bacha. Ten minulý týden v reakci na kontroverzní ruský zákon zakazující propagaci homosexuality varoval, že MOV nebude v Soči tolerovat diskriminaci.

Putin při uvítání Bacha pronesl, že „udělá vše pro to, aby se účastníci i hosté olympiády v Soči cítili dobře bez ohledu na národnost, rasu či sexuální orientaci.“

Bach novinářům v řecké Olympii, kde se po slavnostním zapálení olympijského ohně vydala štafeta do Soči, sdělil, že MOV není jako vláda, která určuje zákony a omezení. „Ale dáváme jasně najevo, že nebudeme tolerovat žádnou formu diskriminace. Úkolem výboru je, aby se stoprocentně dodržovala Olympijská charta,“ řekl.

Představitelé Ruska Bacha prý ujistili, že zákon, který vyvolal u různých organizací a zemí velkou nevoli, únorové hry nijak neovlivní.