Izraelci si přijdou poslechnout, co si Rada OSN pro lidská práva myslí o osadách

Jeruzalém – Rada OSN pro lidská práva bude jednat o dodržování lidských práv v Izraeli. Oproti minulým jednáním se zúčastní i zástupci samotného Izraele. Ti letos zasedání bojkotovali, radu považovali za zaujatou.

Jednání stanovené na tento týden je poslední, který dala Rada OSN pro lidská práva Izraeli, aby vyslal své zástupce na jednání o výstavbě židovských osad na západním břehu Jordánu. Původně se o osadách mělo jednat již v lednu, Izrael však zasedání bojkotoval kvůli sledovací misi, kterou OSN na západní břeh vyslala. Totéž se opakovalo při dalších stanovených termínech. Říjnového termínu, který rada prohlásila za poslední příležitost, však Izrael nakonec využil.

Podle izraelského deníku Haarec změnil Izrael postoj po intervenci německého ministra zahraničí Guida Westerwelleho. Ten napsal minulý týden dopis izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi. Upozornil ho v něm, že setrvá-li Izrael v bojkotu UNHCR, bude to mít pro jeho diplomacii neblahé následky a ztíží to i možnost podpory ze strany jeho spojenců.

Na údajnou zaujatost Rady pro lidská práva si Izrael stěžuje už několik let. Projednává se v ní podle něj nepoměrně mnoho stížností proti Izraeli a svolávají se mimořádná zasedání kvůli jeho aktivitám na palestinských územích.