Superbouře pustošila sever Evropy, Británie sčítá škody

Londýn - Silné bouře, které zasáhly západ a sever Evropy, už mají na svědomí 16 obětí. Po Británii dorazila superbouře do Belgie, Nizozemska, severu Německa a jižní Skandinávie. Velké škody živel způsobil i v pobaltských zemích. V postižených oblastech nefunguje doprava a statisíce domácností zůstávají bez proudu. Železniční doprava zůstává omezena hlavně v Německu a Dánsku. V Česku působením tlakové níže padaly teplotní rekordy, vítr byl znát hlavně v Krkonoších.

Bouře zasáhla nejvíce jižní pobřeží Velké Británie a stočila se přes střed Anglie k východnímu pobřeží. Britské oběti zabily padající stromy. „V obytném domě na okraji Londýna spadl strom na instalaci plynového vedení. Došlo pak k výbuchu, který poškodil tři domy. Policisté a požárníci poté z rozvalin vytáhli dvě oběti,“ konstatoval spolupracovník ČT v Londýně Ivan Kytka.

V roce 1987 zasáhla Británii zatím největší bouře. „Rychlost větru včera dosáhla na jižním pobřeží až 160 kilometrů v hodině, v 80. letech to bylo o něco víc. Také počet padlých stromů byl tehdy mnohonásobně větší - 15 milionů oproti dnešním desítkám tisíc,“ řekl Kytka. Ještě ráno zůstávalo kvůli spadlým stromům bez elektřiny několik hrabství kolem Londýna.

Michal Žák, meteorolog

„Podzim bývá větrný, tohle je ale z hlediska intenzity nenormální. Nárazy větru na některých místech přesáhly 160 kilometrů za hodinu. Objevil se i údaj z Dánska, který hovořil o rychlosti větru 190 kilometrů za hodinu. Pro říjen se jedná o hodnoty rekordní.“

A jak to celé vzniklo? „V minulých dnech byla hluboká a rozsáhlá tlaková níže nad severovýchodním Atlantikem. Na jejím jižním okraji vznikla v noci z neděle na pondělí podružná tlaková níže v oblasti britských ostrovů. Vytvořil se tam velký tlakový gradient, a když je někde takhle velký rozdíl tlaku, tak to znamená silný vítr. Níže přitom byla relativně malá – ovšem postupovala rychle.“

Podle Kytky si meteorologové přičítají zásluhy, že škody po bouři nejsou tak drastické. Zakoupili totiž výkonný počítač v hodnotě 50 milionů liber. „Dokázal s úžasnou přesností předpovědět sílu větru a jeho směr,“ podotkl Kytka. Díky tomu byli Britové několik dní předem varováni.

Většina vlaků již jezdí normálně. „Železničáři byli kritizováni za to, že přijali možná až příliš opatrná preventivní opatření,“ konstatoval Kytka. Letiště Heathrow včera zrušilo přes sto letů, problémy měla i další londýnská letiště. Uzavřen nyní zůstal Westminster a okolí kvůli spadlému jeřábu.

Silný vítr srážel chodce, na severu Evropy byla omezena železniční doprava

Po ničivém úderu se vichřice přesunula z Anglie na starý kontinent. Kromě Francie zasáhla i Belgii, Holandsko nebo Německo. Kvůli silnému větru bylo téměř nemožné chodit po ulicích. Asi tisícovka pasažérů na několik hodin uvízla na trajektu, protože loď se kvůli bouři nemohla dostat do nizozemského přístavu. „Mysleli jsme, že tam umřeme, bylo to opravdu drsné,“ konstatovala obyvatelka Bruselu Laura.

V Německu si bouře od neděle vyžádaly nejméně sedm obětí. Cestující na železnici na severu Německa musí kvůli orkánu Christian i den poté počítat s rušením mnoha spojů a se zpožděními. Uzavřena zůstává například trať mezi Hamburkem a Kielem. Mnoho vlaků nevyjelo například ani mezi Kielem a Flensburgem a Neumünsterem a Flensburgem. Deutsche Bahn oznámila, že nasadí náhradní autobusy. V Hamburku nevyjelo také několik vlaků městské dráhy. Ve spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko navíc zůstalo uzavřených mnoho škol.

Úřady zatím nevyčíslily škody. Německá meteorologická služba DWD ale intenzitu současné bouře přirovnala k ničivým orkánům Kyrill v roce 2007 a Lothar v roce 1999. Místní pojišťovny Šlesvicku-Holštýnsku odhadují, že živel poničil majetek za desítky milionů eur, v Hamburku pak za několik milionů eur.

Bouře v Brightonu zvedá vlny
Zdroj: ČT24/ČTK

Železniční doprava byla ochromena i v částech Dánska, kde si orkán navíc vyžádal dva životy a 70 zraněných. Kvůli stromům vyvráceným na koleje a poškozeným trolejím byly omezeny regionální i dálkové spoje. Nejdůležitější železniční koridory se ale uvolnily už v pondělí večer, což platí také o Öresundském mostu mezi Dánskem a Švédskem. Ve Švédsku se ocitlo kolem 80 tisíc domácností bez elektřiny, nejvíce postižen byl jižní kraj Skaane. 
   
A bez elektřiny jsou také statisíce lidí v pobaltských státech. Jenom v Lotyšsku se podle místního národního distributora elektřiny muselo bez proudu obejít kolem 100 tisíc domácností. Nejhůře postižená jsou města Ventspils, Kuldiga a Talsi. Z lotyšské metropole Rigy ráno neodletěly spoje do Kodaně. V Estonsku je kvůli poškozeným rozvodům bez proudu až 60 tisíc domácností. Nejrozsáhlejší škody byly zaznamenány v pobřežních oblastech kolem města Pärnu. 

Bouře narušila štafetu s olympijským ohněm v Rusku

Bouře postihla i tři oblasti na severozápadě Ruska, kde podle serveru newsru.com zůstaly bez elektřiny stovky obcí s 22 tisíci obyvateli. Petrohradu se však díky uzavření hrází podařilo vyvarovat 310. povodni v historii města, i když hladina řeky Něvy stoupla téměř o půldruhého metru. Živel částečně narušil štafetu s olympijským ohněm v ruské enklávě u Kaliningradu na západě země; loď s pochodní nemohla vyplout z přístavu Baltijsk. Před zimní olympiádou v Soči nyní oheň putuje po Rusku.

Bouře získala přízvisko svatojudská (St. Jude) podle svátku Svatého Judy, který se v Británii slavil včera. Na severu Evropy řádil orkán Christian.