Du Toit dostal za spiknutí a přípravu vraždy Mandely 35 let

Pretoria - Jihoafrický soud poslal do vězení členy skupiny bělošských pravicových extremistů, kteří připravovali atentát na někdejšího prezidenta Nelsona Mandelu. Tresty se podle agentury AFP pohybují v rozpětí od deseti do pětatřiceti let. Nejvyšší trest dostal kromě dalších čtyř členů skupiny i její vůdce Mike du Toit.

„Tresty jsou v rozpětí 10 až 35 let a těch, kterých se týká 35leté vězení, je pět,“ řekl mluvčí soudu Sidupe Simasiku. Mezi nimi je i vůdce skupiny, potomek holandských přistěhovalců, kteří přišli do JAR v 17. století, a univerzitní pedagog - Mike du Toit. Soud jej loni uznal vinným z devíti pumových útoků.

Extremisté patřili ke skupině Boeremag (Búrská síla), souzeni byli za spiknutí s cílem svrhnout vládnoucí Africký národní kongres, nejstarší černošskou organizaci JAR. Chystaný státní převrat se týká roku 2002. Podle du Toitova plánu mělo hnutí Boeremag přimět jihoafrickou černošskou většinu, přibližně 40 milionů lidí, opustit zemi a odejít do Zimbabwe. Členové skupiny patřili k obhájcům apartheidu a jejich čin se považuje za bělošské rasistické spiknutí. Někteří členové pak připravovali vraždu Mandely, který bojoval proti apartheidu a roku 1994 se stal prvním černošským prezidentem JAR.