Nová obvinění proti Navalnému: Údajné podvody a praní peněz

Moskva - Ruští vyšetřovatelé vznesli nová obvinění vůči opozičnímu předákovi Alexeji Navalnému. Ten byl nedávno podmíněně odsouzen za údajný podvod a nyní čelí i se svým bratrem Olegem novým obviněním z údajných podvodů a praní peněz. Bratři Navalní se podle nového obvinění podvodně zmocnili 26 milionů rublů (asi 15 milionů Kč) firmy Yves Rocher Vostok, dalších čtyř milionů (asi 2,3 miliony Kč) ve firmě Mnogoprofilnaja processingovaja kompanija a „vyprali“ částku více než 21 milionů rublů (asi 12 milionů Kč). Bratrům hrozí v případě odsouzení až deset let vězení.

Sám Navalnyj považuje obvinění za „absurdní“, „nesmyslné“ a „nepochopitelné“. Je však prý jasné, že pro režim „dál pracuje šicí stroj“, který na něj „ušil“ kirovský případ s cílem jej zastrašit, umlčet a odstranit z politické scény. Proces v Kirově, v němž byl Navalnyj nejprve v červenci odsouzen k pětiletému vězení za údajné podvody se dřevem, označoval opoziční předák za Putinovu pomstu za to, že na přelomu předloňského a loňského roku vedl mohutné demonstrace proti režimu. Po Putinově návratu do Kremlu loni v květnu ale protestní vlna opadla.

Navalného odsouzení v Kirově dokázalo zmobilizovat přívržence opozice - a den po rozsudku byl Navalnyj propuštěn z vězení a směl kandidovat na moskevského starostu. V zářijových volbách sice skončil za starostou Sergejem Sobjaninem, ale statisíce hlasů jej katapultovaly do role vůdce ruské opozice. Tento měsíc pak odvolací soud v Kirově změnil nepodmíněný trest na podmíněný, nicméně i podmínka znamená, že Navalnyj nebude smět vyzvat Putina na souboj v prezidentských volbách v roce 2018.