Při cestě do Španělska si možná brzy budeme posouvat hodinky

Madrid - Španělé chtějí změnit časové pásmo. Podle politiků je ve změně času cesta ven z krize. Lidé budou produktivnější a více odpočatí. Navíc podle geografické polohy jsou Španělé ve stejném časovém pásmu jako sousedi v Portugalsku nebo jako Britové. Za současný čas Španělé vděčí diktátoru Frankovi. Ten na základě sympatií k nacistickému Německu seřídil Španělsku čas podle Berlína a jeho rozhodnutí platí dodnes. Pokud vláda nový posun času schválí, vrátí se země po 71 letech do správného biorytmu.

Posunutí hodinových ručiček na greenwichský čas podle zákonodárců pomůže zvýšit pracovní výkonnost. „Každý přezkoumává své osobní hodnoty, zejména teď v současné hospodářské krizi. Lidé si uvědomují, že musí organizovat svůj čas. Jak v práci, tak v osobním volnu,“ říká Ignacio Buqueras, prezident Národní komise pro zlepšení pracovní doby.

Polední slunce v létě Španělům nad hlavami svítí až ve dvě odpoledne. Španělé jsou přitom zvyklí svůj denní rytmus řídit podle slunce. Nevhodně seřízený čas jim podle parlamentního návrhu ubírá i na spánku. Následkem je stres a vyčerpání. „Lidé získají nejen čas pro sebe, ale i čas na spánek. To je taky dobře. Zvýšíme produktivitu, ubude nehod,“ uvedl Jos Collin, profesor na obchodní univerzitě IESE.

Zákonodárci proto navrhují - posunout čas, chodit dřív do práce, několikahodinové obědové pauzy zkrátit na 30 minut a večery trávit doma s rodinou. Někteří občané se bouří, jiným se nápad zamlouvá. „Podle mě je to dobrý nápad, když se náš čas posune o hodinu zpátky. Bude to totiž znamenat jednu hodinu odpočinku navíc, začneme pracovat ve správný čas a domů nebudeme chodit tak unavení,“ míní Jose Luis, obyvatel Španělska. Záležet však nakonec bude na vládě, zda návrh na posun času schválí, či ne.

Španělé zvažují změnu časového pásma (zdroj: ČT24)