V Emirátech straší. Horor Džin byl natočen podle pověstí

Abú Dhábí - Filmaři ve Spojených arabských emirátech natočili vůbec první domácí horor Džin. Pro inspiraci přitom nemuseli chodit daleko. Posloužilo jim opuštěné městečko u Dubaje, ve kterém podle místních straší. Většinu obyvatel vyhnaly už před desítkami let z domovů pověsti o zlém duchovi.

Hrobové ticho, rozpadající se budovy, nikde ani živáčka - z kdysi malebné a pulzující rybářské vesnice zbyly jen prázdné domy, obchůdky a mešita. Džazíra al Hamra leží jen hodinu a půl od zářivé Dubaje. Zdi tohoto ponurého městečka ale skrývají temná tajemství.

Všichni obyvatelé se raději odstěhovali jinam. Věřili totiž, že ve vesnici straší. Pověsti se nyní chytili filmaři, kteří natočili úplně první hororový film ve Spojených arabských emirátech. Režíroval ho Tobe Hooper, který zfilmoval i uznávaného Poltergeista.

Obyvatelé Emirátů mají v kapse řadu strašidelných historek

Jde o nejobávanější přízrak v zemi pojmenovaný Úm al Divejs. Ženská postava má kočičí oči, kopyta na nohou a místou rukou ostré nože. Historky si o ní šeptají celé generace obyvatel sedmi emirátů. S lehkým pocitem neopouštěli ani filmovou premiéru. „Je to skutečné. Slyšela jsem o džinovi hodně historek. Moji přátelé toho hodně zažili. Zaslechli podivné zvuky. Jeden duch seděl vedle nich,“ podotkla jedna z divaček.

Film o zlém duchovi tématem Horizontu (zdroj: ČT24)

Natáčení se podepsalo i na hercích. Představitelka jedné z hlavních rolí se svěřila, že po dokončení filmu musela vyhledat pomoc léčitele. „Musela jsem se vypořádat s mnoha problémy. Nemohla jsem jíst ani spát. Bála jsem se tmy,“ konstatovala Razaní Džamalová.

Lidé v Emirátech věří, že džin dokáže měnit tvar, ovládnout člověka, vyvolat u oběti děsivé představy, nebo ji dokonce zmrzačit a zabít. Občas může být duch i dobrý. Obyvatelé Džazíry al Hamra ale nechtěli zjišťovat, jak se chová ten jejich přízrak - raději nadobro odešli. Do ulic, kterými se prohání vítr, se odvažují jen milovníci zvláštních kouzel a napětí. Ani oni ale pro jistotu nezůstávají po soumraku.