Architekti a inženýři postavili pašerákům drog luxusní tunel

San Diego - Americké a mexické úřady pod společnou hranicí odhalily „velmi vyspělý“ tunel, určený k pašování drog. Čerstvě dostavěné podzemní dílo, vybavené elektrickým rozvodem, větráním a kolejnicemi, vedlo z Tijuany do San Diega. Úřady při objevení tunelu zatkly tři osoby a zabavily více než osm tun marihuany a skoro 150 kilogramů kokainu.

Vchod z mexické strany byl ve skladu ležícím 80 metrů od hranice, za níž se nachází průmyslová zóna v San Diegu. Do skladu mohla zajíždět i nákladní auta plná drog. Po ocelovém schodišti se pak sestupovalo do hloubky 20 metrů. Z americké strany byl tunel více než 500 metrů dlouhý, 1,2 metru vysoký a 90 centimetrů široký. Vzhledem k dokonalosti tunelu úřady předpokládají, že byl dílem architektů a inženýrů. Odhalit se jej podařilo ve středu, dokončen byl zřejmě zcela nedávno.

Policie našla pod americko-mexickou hranicí tunel pro pašování drog
Zdroj: ČTK/U.S. Immigration and Customs Enforcement/Paul Caffrey

Po zpřísnění ostrahy hranic začaly drogové kartely používat k pašování tunely, velmi lehká letadla a rybářské lodě. Od roku 2008 se úřadům podařilo odhalit 75 podzemních průchodů pod hranicemi. Vesměs sloužily k pašování marihuany.

Policie našla pod americko-mexickou hranicí tunel pro pašování drog
Zdroj: ČTK/U.S. Immigration and Customs Enforcement/Paul Caffrey

V samém San Diegu se zatím našlo osm tunelů, z toho dva „supertunely“, srovnatelné s posledním objevem. V jednom bylo 32 tun marihuany, v druhém 22 tun.

Americká policie našla pašerácký tunel (zdroj: ČT24)