Italové rozbili gang, který unášel děti z rozvedených smíšených manželství

Řím – Italská policie odhalila a rozbila mezinárodní síť únosců dětí z rozvedených rodin. Působili v ní hlavně bývalí žoldáci, kteří na objednávku jednoho z rodičů brali nezletilce jeho bývalému partnerovi, jenž dítě proti jeho vůli odvezl mimo Evropu. Operační základnu měli na Sicílii. Mezi zadrženými je i ukrajinská olympijská medailistka ze Soulu.

Vyšetřování umožnilo rozkrýt strukturu mezinárodního zločineckého sdružení, které se ukrývalo za oficiálním působením norské bezpečnostní společnosti ABP World Group. Tu tvořili převážně veteráni různých elitních jednotek ve světě. „Mezi službami, které organizace nabízela, bylo 'opětné získání' dětí, o které se přou rodiče rozdílného státního občanství. Někteří rodiče byli ochotní zaplatit desetitisíce eur, aby nechali dopravit dítě k sobě - i za cenu ohrožení jeho života,“ uvedla policie v prohlášení.

Firma vydělávala na zoufalých rodičích z nefungujících smíšených manželství - na těch, kterým protějšek utekl s dětmi mimo Evropu. Slibovala, že potomky přivede zpět, a neváhala použít ani reklamu. Místo dlouhého vysedávání u soudu a vyjednávání s úřady ale sedmičlenný gang děti unášel. Žoldáci operovali hlavně na severu Afriky. Pro bezbrannou mládež si chodili i s pistolí v ruce a neváhali použít násilí ani drogy. Z Afriky děti odváželi přes tuniské letovisko Port el Kantaoui do Palerma a pak dál do Evropy. Používali luxusní čluny zakotvené na Sicílii. Tuniští celníci prý občas šli na palubu zjistit, jestli posádka někoho neveze. Stačilo jim ale dát dvacet nebo třicet eur a přivřeli oči.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

V říjnu 2012 například komando uneslo jedno dítě v Tunisku, odkud ho přes Sicílii odvezlo tajně do Norska. Další podobná operace v listopadu 2012 ale skončila dopadením většiny jejích aktérů. Následné vyšetřování umožnilo zcela zastavit činnost sítě, která právě plánovala další čtyři únosy.

V Itálii zatím skončili v žaláři tři Italové a také Ukrajinka Larisa Moskalenková, která získala bronzovou medaili v jachtingu na olympijských hrách v Soulu v roce 1988. Žena řídila v Palermu půjčovnu lodí a zajišťovala dopravu členům sítě, kteří děti unášeli. Italská justice také vydala mezinárodní zatykače na dva Nory a jednoho Švéda.

Zločineckou síť Italové rozpletli náhodou. Na stopu je přivedl loňský požár hotelu u Palerma. Družkou jeho majitele byla právě Moskalenková. K jejímu odhalení pomohly odposlechy telefonu.