Pátrání po vrazích řeckých neonacistů zatím nic převratného nepřineslo

Atény – O předem dobře promyšlený a profesionálně provedený čin šlo podle řecké policie v případě pátečního útoku na členy neonacistické strany Zlatý úsvit v Aténách. Neznámí muži na motorce dva muže zastřelili a třetího vážně zranili. O pachatelích se dosud nepodařilo nic zásadního zjistit. Média spekulují, že za útokem mohla stát krajní levice, důkazy ale neexistují. Čin vyšetřuje protiteroristická jednotka.

Po balistické expertize se ukázalo, že zbraň použitá k vraždě není v policejní databázi střelných zbraní, jimiž byl v minulosti spáchán trestný čin. Podle zpravodajského serveru ekathimerini šlo o pistoli Zastava Tokarev ráže devět milimetrů a na místě činu zůstalo 12 nábojů.

Útok sice zaznamenala bezpečnostní kamera, ale muži měli na sobě helmy, a tak bude prakticky nemožné je identifikovat.

Příznivci Zlatého úsvitu u sídla strany, kde při atentátu zahynuli dva lidé
Zdroj: Kostas Tsironis/ČTK/AP

Páteční útok na neonacisty Řecko šokoval a média se mu široce věnují. Podle komentátorů může vražda vyostřit situaci v krizí zmítané zemi: aténský deník Ta Nea například vyšel s titulkem „Dvanáct kulek proti demokracii“ na první straně. Útok se odehrál několik týdnů poté, co řecké úřady obvinily šest poslanců Zlatého úsvitu ze „zločinného spolčení“. Řecká justice vede tažení proti neonacistům po vraždě levicového aktivisty a hudebníka Pavlose Fisase, kterou spáchal jeden ze stoupenců Zlatého úsvitu.